Novosađani u martu zarađivali manje, po plati ih pretekli Beočinci

Prosečna plata u Novom Sadu smanjila se u martu u odnosu na februar.
Novosađani u martu zarađivali manje, po plati ih pretekli Beočinci
Foto: 021.rs
Naime, Novosađani su, prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošlog meseca primili 74.268 dinara bruto, odnosno 54.010 dinara bez poreza i doprinosa. U februaru je bruto plata bila 74.611 dinara, a neto plata 54.083 dinara.
 
Za razliku od prethodnih meseci, Novosađani više nisu zarađivali najviše u celoj Vojvodini. Prošlog meseca su ih pretekli meštani Beočina, čija prosečna plata je iznosila čak 91.018 dinara bruto, tj. 68.500 bez poreza i doprinosa. Više su zarađivali i meštani Bačke Palanke i to 87.171 bruto, odnosno 67.246 dinara neto.
 
Najniže plate prošlog meseca imali su meštani Alibunara - 41.644 bruto, to jest 30.279 dinara neto.
 
Prosečna plata na celom području Vojvodine iznosila je 63.007 dinara, odnosno 45.857 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Podsetimo, statistika je, kao i do sada, samo broj i ne pokazuje realno stanje zarada građana u Vojvodini. Zvanični podaci pokazuju i da četvrtini stanovništva u Srbiji preti siromaštvo. Rizik za siromaštvo je, prema statistici, život s manje od 31.332 dinara za četvoročlanu porodicu, 26.856 dinara za tročlanu porodicu, a za osobu koja živi sama taj iznos je 14.920 dinara.
 
Statistika ne registruje kao ugroženu četvoročlanu porodicu u Novom Sadu koja ima primanja u iznosu od prosečne plate, iako je poznato da je s tim dohotkom praktično nemoguće živeti. Kako je 021 nedavno analizirao, prosečna porodica u Vojvodini mesečno nema novca ni za jednu knjigu, a pojedina domaćinstva ne poseduju ni osnovnu belu tehniku. Riba, kvalitetnija ulja, med i kvalitetnije meso san su za mnoga domaćinstva u Vojvodini, što pokazuju ankete.
 
Poražavajuće je da je prosečna vojvođanska porodica navela da joj mesečno treba najmanje 56.057 dinara samo da bi preživela, što je iznos iznad prosečnih primanja. Šta možemo da priuštimo, a šta nam je luksuz pročitajte u analizi OVDE.
  • nsss

    26.04.2017 20:37
    nsss
    Jel to bajatovic popravlja prosek celom gradu.....o cemu bre vi pricate
  • Sale NS

    26.04.2017 19:21
    Ne može tako ...
    ... da se posmatra. Ako bi malo više zabili nos po opštinama, pronašli bi neko mesto još manje od Beočina koje ima veći prosek plata po broju stanovnika. Beočin ima JEDNU ekstra-giga-mega firmu na onako mali broj stanovnika. Mnogi rade tamo i imaju pristojne plate. U velikim gradovima je drugačije, ppgotovoako se posmatra i BJB napredna okolina.
  • M

    26.04.2017 16:56
    @ V
    Bahati vojvođanski sastavljači(potrošači) budžeta su ko skakavci arčili narodne pare na svoje činovničke plate, gore nego ovi sada. Izravnavanje računa je plaćeno krvavim sukobima. Ne sanjaj o nečemu što realno nije bilo zasluženo. Ni struktura tadašnje industrije nije bila povoljna. I tad smo bili osuđeni na propast, a zapadne republike su se brže izvukle iz zajedničke države( ne razmatram sada koliko su bile u pravu), tek takvog života na ovim prostorima nikada više ne može biti. Bolje ga se ne prisećaj- velika je to iluzija bila

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti