Zastrašujuće što su potpisnici peticije protiv Darvina fakultetski obrazovani ljudi

Trinaest godina nakon što je tadašnja ministarka prosvete Ljiljana Čolić pokušala da dekretom izbaci Darvinovu teorije evolucije iz nastavnog plana, peticija protiv izučavanja teorije evolucije, koju su potpisali i brojni akademici i doktori nauka, dostavljena je Ministarstvu prosvete, skupštinskom Odboru za obrazovanje, Predsedništvu SANU i senatima univerziteta.
Peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, 5 magistara nauka, 50 lekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 pravnika i ekonomista, 5 farmaceuta i hemičara, 8 umetnika, 5 novinara i 5 sveštenika. U obrazloženju peticije, između ostalog, piše da "kroz nastavu biologije teorija evolucije zauzuma sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove".
 
"Globalisti i ateisti koji danas u svetu zauzumaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. Danas se u celom svetu javljaju brojni poznati i priznati naučnici, među kojima ima i značajan broj ateista, koju upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku sveta, života i čoveka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama", stoji u obrazloženju peticije.
 
Ovakva inicijativa ne predstavlja novost, budući da je još 2004. godine tadašnja ministarka prosvete, Ljiljana Čolić objavila dekret o izostavljanju Darvinove teorije evolucije iz nastavnog plana i programa za biologiju za osmi razred osnovne škole, što je najveći deo naučne i stručne javnosti ocenio kao "krajnje bizaran potez".
 
- Darvinova teorija vređa vernike SPC i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnih programa -  kaže za "Danas" Ljiljana Čolić, profesorka Univerziteta u Beogradu, koja je i jedan od potpisnika peticije.
 
Povratak u doba inkvizicije
 
- Radi se o starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne. Na postoji nijedno naučno saznaje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Siguran sam da državne institucije neće ozbiljno da shvate peticiju, ipak će visokoškolse i naučne ustanove reagovati kod nadležnih - navodi profesor Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta u Beogradu.
 
Prema rečima Žarka Koraća, člana skupštinskog Odobra za nauku i obrazovanje, napad na teoriju evolucije sa klerikalnog stanovišta koje se samo maskira pseudonaučnim argumentima je povratak u doba inkvizicije koja je određivala šta je javno prihvatljivo, a šta ne.
 
- Ne postoji savremena biologija bez teorije evolucije koja je njena osnova. Srbija je sekularna država i sadržaj njenih školskih programa određuju stručnjaci, a ne skupina klerikalnih lekara prema svojim političkim ubeđenjima. Ovaj apel odgovara iranskoj teokratiji, a ne modernoj državi. I uzgred, naučno je potpuno besmislen - kaže Korać. Prema njegovim rečima, svako može da se obrati Narodnoj skupštini, pa i Odboru za obrazovanje, ali da ne znači da to treba da se stavi na dnevni red".
 
Ipak, Muamer Zukorlić predsednik Odobra za nauku izjavio je da će se peticija naći pred članovima ovog odbora u "narednom, razumnom periodu", prenosi "Danas".
 
Profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Ratko Jankov navodi da ga ne bi čudilo da sledeća inicijativa koja stigne u Skupštinu bude da je Zemlja ravna ploča. Ocenjuje i da je za njega kao čoveka koji je u penziju otišao sa mesta šefa Katedre za biohemiju "besmislen deo peticije u kojoj se pominju DNK i aminokiseline".
 
Za Sofiju Stefanović, fizičkog antropologa na Filozofskom fakultetu, "zastrašujuće je što su potpisnici peticije fakultetski obrazovani ljudi, a iz onoga što poručuju očigledno je da nisu savladali ni same osnove naučne pismenosti". 
 
- O tome da se evolucija desila svedoče stotine hiljada fosilnih ostatka koji potvrđuju da su se organizmi menjali, odnosno evoluirali kroz vreme. Jedino objašnjenje za stav potpisnika mogla bih da vidim u tome da se na ravnoj ploči, na kojoj očigledno žive, evolucija zaista nije odigrala. Tragično je i za naše društvo pogubno što potpisnici peticije imaju fakultetske diplome - rekla je profesorka Stefanović za Blic.
 
Među potpisnicima inicijative između ostalog su: doktor istorijskih nauka Veselin Đuretić, doktor medicisnkih nauka Nevenka Rončević, magistar hemijskih nauka Mihailo Ršumović, doktor tehničkih nauka Nikola Babin, diplomirani inženjer geologije Dušan Tošić, profesor biologije Vesna Manasijević, etnolog Mihal Gombar, advokat Dejan Kovačević, akademski vajar Miodrag Živković, akademski slikar Miodrag Jelić, doktori teoloških nauka Dragan Milin i Dimtrije Kalezić...

Komentari 118

  • Bojan

    10.05.2017 08:03
    trla baba lan
    Suvise se trosi energije za raspravljanje o ovim glupostima i budalastinama.
    Treba se drzati onog Marfijevog pravila:"Nikad se ne raspravljaj sa budalom jer vas neko, ko vas gleda sa strane, moze pomesati"!
  • Skolastik

    09.05.2017 23:58
    "Među potpisnicima inicijative između ostalog su: doktor istorijskih nauka Veselin Đuretić, doktor medicisnkih nauka Nevenka Rončević, magistar hemijskih nauka Mihailo Ršumović, doktor tehničkih nauka Nikola Babin, diplomirani inženjer geologije Dušan Tošić, profesor biologije Vesna Manasijević, etnolog Mihal Gombar, advokat Dejan Kovačević, akademski vajar Miodrag Živković, akademski slikar Miodrag Jelić, doktori teoloških nauka Dragan Milin i Dimtrije Kalezić..."

    --------------

    Hmmm... ovako drastična negativna selekcija zaista dovodi u pitanje Darvinovu teoriju.
  • pong

    09.05.2017 15:35
    i šta ćemo sad
    "Darvinova teorija vređa vernike SPC i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnih programa - kaže za "Danas" Ljiljana Čolić, profesorka Univerziteta u Beogradu, koja je i jedan od potpisnika peticije."

    I mene vređa teorija SPC i mislim da bi je trebalo ukinuti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.