Laboratorija za kontrolu mleka do kraja godine

Tokom druge polovine godine očekuje se puštanje u rad Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka, izjavio je danas savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Dolovac.
On je kazao da će se ta laboratorija nalaziti u okviru kompleksa Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici u kojoj već radi Fitosanitarna laboratorija.
 
"Njenim otvaranjem počeće nezavisna kontrola sirovog mleka na teritoriji cele Srbije", rekao je Dolovac.
 
Prema njegovim rečima, za potrebe laboratorije za bezbednost hrane osnovana je radna grupa koja se intenzivno sastaje: "Obzirom na kompleksnost te oblasti očekuje se da će u proces kontrole biti uključeno još više institucija od nacionalnog značaja u cilju veće kompetentnosti, jer je nemoguće da bude jedna referentna laboratorija u tako širokoj oblasti".
 
Nacionalni savet za bezbednost hrane održao je danas konstitutivnu sednicu na kojoj je za predsednika saveta izabran profesor Farmaceutskog fakulteta Ivan Stanković. Nenad Dolovac navodi da će savet imati savetodavnu funkciju u cilju povećanja bezbednosti hrane na tržištu Srbije.
 
Prema njegovim rečima, savet će obavljati naučne i stručne poslove iz područja bezbednosti hrane i hrane za životinje, pa će predstavljati nacionalnu referentnu tačku za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane.
 
"Osnovna delatnost saveta biće da pripremi stručna i naučna mišljenja ministarstvima, ali i drugim organizacijama državne uprave, onima koji se bave proizvodnjom hrane i potrošačima o svim rizicima", rekao je Dolovac. Članovi saveta su, kako je dodao, eminentni stručnjaci sa bogatim međunarodnim iskustvom.
 
Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane koji treba da da konačnu odluku o prometu genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji i u kome je 15 stručnjaka iz različitih oblasti, formiralo je krajem aprila Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz saglasnost Ministarstva zdravlja.
 
Prema ranijim podacima, u savetu su pored Stankovića i Dolovac i specijalista higijene Vesna Pantić-Palibrk, doktor veterinarskih nauka Nedeljko Karabasil, doktor biotehničkih nauka Vesna Đorđević, doktor medicinskih nauka Jelena Gudelj-Rakić i profesor Poljoprivrednog fakulteta Igor Jajić.
 
Članovi saveta bez prava glasa su predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović, doktor Veterinarskih nauka Zoran Mićović, kao i predstavnici Ministarstva zdravlja doktor Raša Milanov i instituta Batut Dragana Jović. Članovi po funkciji su predstavnici uprava za veterinu i za zaštitu bilja i Poljoprivredne inspekcije.
  • dzo

    12.05.2017 14:24
    Vojvodina vec ima labaratoriju, koja naravno ne radi. No trebalo je pustiti negde to silno plesnivo mleko jel To je one godine posle poplava stoka hranjena plesnivom hranom.
  • DjakoN

    12.05.2017 08:36
    tuga...
    @Veganka

    Sta bi ti? Kravu za kucnog ljubimca?
  • Dijeta

    12.05.2017 08:30
    Uskoro povećavam unos mleka
    Ova veganka mi uvek otvori apetit. Danas kao i svaki drugi dan pola kile belog, 6 jaja, 1l mleka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija