Za izbegavanje poreza od 5.000 do 150.000 dinara po džepu

Prema gruboj računici, u Srbiji ima 260.000 nekretnina koje se rentiraju, a tek jedan odsto stanodavaca plaća porez na njihovo iznajmljivanje.
Država je odlučila da se ne odrekne tog prihoda, pa je setom zakona suzila manevarski prostor za izbegavanje nameta.
 
Ovog meseca počela je obuka profesionalnih upravitelja u Privrednoj komori Srbije, a već od juna počeće da se primenjuje novi Zakon o stanovanju. Naime, svaka zgrada imaće upravnika koji će biti u obavezi da vodi bazu podataka svih stanova, pa i onih koji se izdaju. Na osnovu nje, poreznici će imati tačan uvid koji gazda prihoduje od rentiranja. Ujedno, podstanari koji žive na "divlje" biće pod lupom "poreskog alarma".
 
Porez na prihode od nepokretnosti uređen je Zakonom o porezu građana.
 
Stanodavci za neplaćanje poreza mogu da plate kaznu od 5.000 pa do 150.000 dinara, a ukoliko visina utajenog poreza prelazi iznos od 150.000 dinara, zaprećene su i kazne zatvora. S druge strane, kazne za podstanare kreću se od 20.000 do 50.000 dinara. Pored kazne za poreski prekršaj, stanodavac mora da plati i ceo iznos utajenog poreza.
 
Građani koji poseduju nepokretnu imovinu koju rentiraju (stanove, kuće, sobe, garaže) dužni su da odmah posle sklapanja ugovora o zakupu Poreskoj upravi prijave da su počeli da ostvaruju prihode od izdavanja nepokretnosti. Poreska prijava PP OPO podnosi se nadležnom poreskom organu prema mestu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu, odnosno podzakupu. Uz prijavu se prilaže i ugovor o zakupu. Prijave se mogu podneti i elektronski, posredstvom elektronskih servisa Poreske uprave - e-porezi. Ova procedura prijave je izuzetno jednostavna.
 
Kao posledica ove mere, očekuje se da tržište reaguje, odnosno da stanodavci povećaju cene zakupa nekretnina, jer veoma teško će moći da se prođu do sada uobičajene priče da u stanovima žive deca ili rođaci vlasnika. U većini evropskih zemalja stanovi se izdaju posredstvom agencija, koje vode računa o tome da porez i svi ostali troškovi budu plaćeni. Stanodavci plaćaju porez, ali zato ne jure zakupce zbog neplaćenih računa. A ako u stanu koji je izdat dođe do neke štete, polise osiguranja to nadoknađuju.
  • Pozdravljam mamu

    20.05.2017 08:54
    Kazniću te ja....
    Čuh neki dan da će jednake kazne plaćati službenici Poreske koji pošalju pogrešno rešenje ili ne uknjiže uplatu u kvartalu u kome je i uplaćena.
    Naravno, i Dežela kada ne pošalje socijalna davanja ili kasni sa njima.
    A treba i Zorana da plati kaznu jer je izazvala težak haos u oblasti vođenja nekretnina, tako da su mnogim vlasnicima prethodno uredno vođene nekretnine izbrisane ili su magično izgubile dozvole za gradnju i upotrebu, naravno, sa svom pratećom dokumentacijom za koju je nova vlast ustanovila da psoel nekoliko decenija - nema smisla da se čuva?
    I baš tada, nakon uništavanja - Zorana napravi novo katastarsko stanje?
    Ljudi, proverite stanje i upis Vaših nekretnina.
  • /

    19.05.2017 23:01
    Pa nije im upalilo ono "prijavi komsiju"... a ovi sto izdaju kuce ili neke stambene jedinice nus prostorije i sl?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.