Policija morala da zaspe državu peticijom, molbama i tužbama da bi reagovala

Iako bi sve vreme bili pod opremom, oružjem i komandom rukovodioca, tek onog momenta kada bi policajci izašli kod Zvezdinog stadiona, stavili štitove i krenuli u borbu sa huliganima zvanično bi počeo da im otkucava radni sat.

Angažovanje bi prestajalo nakon završetka utakmice i razlaza huligana. Put nazad do Niša ne bi im bio uračunat u radno vreme.

Posle peticije Sindikata srpske policije (SSP), koju ovih dana potpisuju mnogi policajci, i brojnih dopisa Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS), u resornom ministarstvu nedavno su rešili da promene ovakav propis. Ovo je 11. maja urađeno i instruktivnom depešom ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića svim organizacionim jedinicama.

"Radno vreme se računa od momenta zaduženja opreme u mestu rada, odnosno dobijanja naredbe za izvršenje konkretnog zadatka", navode za "Politiku" u MUP-u.

Pre nešto više od godinu dana Evropski sud pravde presudio je u korist radnika jedne španske kompanije i time radnicima omogućio da im se vreme do dolaska na posao i odlaska računa kao radno vreme. Pre, ali i nakon toga, Nezavisni policijski sindikat Srbije se više puta obraćao MUP-u skrećući pažnju na specifičnost posla policijskih službenika i propuste koji se prave preraspodelom radnog vremena prema Zakonu o radu.

Predsednik NPSS-a Miloš Jelenković za "Politiku" kaže da je očigledno da su brojni sudski procesi dobijeni u korist policajaca, koji su svoj prava tražili putem suda, ukazali ministarstvu na ovaj problem.

"Prema mojoj evidenciji na nivou MUP-a više od 4.000 tužbi je podneto zbog toga. To je dobilo maha i ljudi sve više i više tuže. Kada su neki "stručnjaci" iz MUP-a to videli, konačno su počeli da rešavaju problem", kaže Jelenković.

Poslovi koje policajci obavljaju van radnog mesta su obezbeđenje javnih skupova i sportskih utakmica, kao i sprovođenje uhapšenih...Za obavljanje ovih zadataka potrebno je prethodno okupljanje, priprema opreme, smotra, odlazak na izvršenje zadatka, povratak, ponovna smotra i odlaganje zadužene opreme.

Zamenik predsednika Sindikata srpske policije Mile Lazarević kaže za beogradski list da je bilo krajnje vreme da poslodavac shvati i prihvati da putovanje policajca pod opremom nije isto što i putovanje visokih funkcionera MUP-a u klimatizovanim limuzinama.

"Utakmica visokog rizika u Novom Pazaru, igra se u 15 časova. Policajci iz Sombora dolaze u svoju stanicu, zadužuju opremu i kreću ka Novom Pazaru u sedam sati ujutru. Stižu dva sata pre utakmice. Obezbeđuju utakmicu i kreću nazad u 19 časova. U Somboru razdužuju opremu negde oko ponoći. Ukupno vreme provedeno pod opremom i oružjem je 17 sati, ali uračunava im se samo vreme provedeno u mestu obezbeđenja - u ovom slučaju od 13 do 19 časova ili samo šest sati dok su ostalih 11 časova putovanja isparili, nestali...", objašnjava raniji model zamenik predsednika SSP-a.

Policija je organizovana tako da se poslovi obavljaju 24 sata dnevno. Radni dan, po pravilu, traje osam sati. Radna nedelja traje pet radnih dana, odnosno 40 sati. Često rade u smenama, subotama, nedeljama, neradnim danima... Za neke policijske službenike ne postoje državni praznici. Srpski policajci imaju male plate, a kada obezbeđuju fudbalske utakmice dnevnice su im najniže u regionu - 150 dinara.

  • Ne volem

    22.05.2017 07:18
    Tito je to rešio jednim potezom:huligani završe 3mesečni kurs za kera, nema huligana, nema problema.A kako se neki novi pojavi kerovi ga nalupaju.Razlika između krimosa i pandura je ta što ovi u uniformama imaju 2 posla:1 ilegalan koji kriju drugim legalnim za koji im ide staž i plata.
  • Miroslav

    21.05.2017 23:27
    ccc
    E sad bih se skoro rasplakao ali nesto nemogu. Zato sto se policajci koje ja vidim vozikaju sa mobilnim telefonom u rukama, bez koriscanja pokazivaca i uglavnom voze brze od ogranicenja. Pojaseve ne vezuju nego ih zakace iza sedista kao da se kriju od neke druge policije. Kola su im uglavnom prljava a svetla poluisparavna. Kape gotovo da ne nose a onako celavi i sa suncanim naocarama izgledaju kao kriminalci u uniformama. Pogotovo su zanimljivi kad ispred detelinarske stanice policije parkiraju na trotoar. Jednom recju nedaj boze da vam zatrebaju. Za taj svoj bahato lagodni zivot imaju i beneficirani staz, pa u najboljim godinama idu u penziju. Do tad imaju odresene ruke da se snadju za novce na nacin koji sami izaberu.
    Sramite se neradnici!
  • Dragan

    21.05.2017 20:48
    Salteri
    Nek salterski radnici prodju kurs o lepom i kulturnom ponasanju i nek smanje korupciju na tom najnizem nivou, na salterima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.