Narodna banka Srbije lažnim mejlom prevarena za 175.000 evra

Narodna banka Srbije nedavno je otkrila prevaru u kojoj je oštećena za 175.000 evra.
Prevara je nastala korišćenjem lažnog imejl naloga i falsifikovanih isprava. Centralna banka je slučaj prijavila tužilaštvu, a u hitnu istragu uključeni su i MUP, Uprava za sprečavanje pranja novca i Interpol.
 
Kako tvrdi sagovornik “Blica” koji je upućen u slučaj, do prevare je došlo upotrebom modifikovane elektronske adrese, 26. aprila.
 
"Prevara je urađena tako što je NBS dobila nove instrukcije za plaćanje. Umesto sa adrese koja se završava sa opsecsecurity.com, NBS je stigao mejl u kojem je izmenjeno jedno slovo. U njemu je navedeno da NBS obavi plaćanje hologramskefolije preko računa u poljskoj banci, na račun kompanije "OpSec Security unlimited"", objašnjava izvor "Blica".
 
Hologramsku foliju, zbog koje je došlo do ovog sajber napada na NBS, naručuje Zavod za izradu novčanica i kovanog novca koji posluje u okviru centralne banke. Ova folija se koristi za sastavljanje specifične hologramske zaštite na novčanice, lične karte, pasoše i slične dokumente.
  • Gde su novci?

    25.05.2017 12:00
    Dobro,uplatili su na pogrešan račun.
    Onda su ustanovili ČIJI JE TO POGREŠAN RAČUN NA KOJI JE UPLAĆENO.
    Pa su zatim nazvali vlasnika tog računa kome je pogrešno uplaćeno i on im je rekao -šta?
    Ako hoće da izvrši povrat novca ok. ako neće tužiti ga.
    Nisu prvi koji su uplatili na pogrešan račun.
  • Zo Ran

    25.05.2017 08:52
    Ne mislim , dakle ...
    Mogu da shvatim da neko pogresi , da ukuca pogresan broj racuna , da novac ode nekom drugom , mada je i to , prilikom elektronskog placanja, skoro nemoguce. Ne mogu da shvatim da neko dobije nove instrukcije za placanje i da ne proveri telefonom da li je istina da dobavljac ima novi racun . U stvari , mogu , nije njihov novac . Teatar apsurda ...
  • maki

    25.05.2017 08:51
    ajo
    nadrljali smo ko žuti.....Ljudi bušite rupe na kaiševima. Ko bi rekao da to može da se desi takvim stručnjacima...pa izabrai su najbolji,zar NE...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija