"Škole pretvaraju u agencije za lizing jeftine dečije radne snage"

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izrazili su danas zabrinutost zbog pojedinih odredbi iz nacrta Zakona o dualnom obrazovanju, po kojem će srednjoškolci morati da rade 35 sati nedeljno kod poslodavca i zauzvrat biti plaćeni 50 odsto minimalne cene rada za "produktivan rad".
"Ukoliko se ovakav zakon donese i usvoji bez jasno definisanih normi i preciziranja šta je to 'produktivan rad', na koje se poslove odnosi i na koji obim, bojimo se da će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će uvesti i ozakoniti eksploataciju dečijeg rada", navodi se u saopštenju i poziva Ministarstvo prosvete da se "ne igra budućnošću dece u Srbiji i da odmah povuče takav nacrt".
 
U saopštenju se navodi da će ako ostane takav, zakon otvoriti put zloupotrebi, jer po Zakonu o radu, puno radno vreme zaposlenog iznosi 40 sati nedeljno, dok bi za decu ono iznosilo 35, odnosno pet sati manje nedeljno ili jedan sat manje dnevno.
 
"Uopšte nas ne bi iznenadilo da sutra neko od poslodavaca na jednog svog zaposlenog, recimo u trgovini, gradjevinarstvu ili ugostiteljstvu, pod izgovorom 'obrazovanja i prakse' upošljava po desetak srednjoškolaca za pola minimalca na najtežim poslovima, a škole nam se pretvore u agencije za lizing jeftine ozakonjene dečije radne snage", navodi se u saopštenju.
  • @NS65

    25.05.2017 17:06
    Ne nisam od tih, majku sam izgubila sa 18 i od tada sam pocela i da radim... sa tim radom i maminom penzijom sam se iskolovala na fakultetu. Nazalost i otac mi nije poziveo puno desetak godina posle nje TAKO DA NISAM NA NJIHOVOJ GRBACI. Zivim od onoga sto zaradim standardom kojim vecina ljudi ovde zivi. I ne zelim da moja deca sticu (ne)znanje tako sto ce ih neko izrabljivati. Eto vidite da IMAM PRAVA DA DELIM LEKCIJE.... a vi cete setiti ovoga kada vasi unuci dodju do srednje skole...
  • NS65

    25.05.2017 14:32
    @/
    Za nepotpisanog koji deli lekcije; očigledno si ti jedan od onih koji živi na roditeljskoj grbači i čekaš šta će mama doneti iz radnje. Inače, moja deca su poodrasla, odavno se brinu o sebi.
  • dragan

    25.05.2017 13:01
    Pod broj jedan nisam bot i prezirem sve stranke i ostali smrad koji se bavi politikom kod nas. Drugo, krajnje je vreme da se uvede neki zakon, program ili slični u obrazovanje koji bi podržao malo i sticanje radnih navika i osećaja obaveze kod budućih građana ove zemlje, pa da opet imamo radnike, majstore itd., a ne ovo što imamo sad. Ako ovo proguraju kako treba, a iz iskustva znam da će nešto da uprskaju, ja im skidam kapu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.