Istoričar: Rehabilitacija Kalabića će olakšati pretvaranje Stepinca u sveca

Rehabilitacija Nikole Kalabića je sramota i olakšaće "pretvaranje" Stepinca u sveca, ali i slavljenje mrtvih ustaša u Blajburgu, kazao je istoričar Predrag Marković povodom današnje odluke suda u Valjevu.

Viši sud u Valjevu je ranije danas nepravosnažno rehabilitovao nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića, a javno tužilaštvo je najavilo žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Istoričar Marković napominje da je Gorska garda pod komandom Kalabića ostavila jedan od nakrvavijih tragova u građanskom ratu.

"O tim zločinima je pisao Boris Tomanić. Poznato je da je Kalabić kasnije sarađivao sa UDB-om pod pseudonimom Slobodan Ranković. Slobodan po Krcunu, a Ranković po Aleksandru. Uspeo je Kalabić da izda i svoje. O toj izdaji je pisao Bojan Dimitrijević, koji nije partizanski istoričar", kazao je Marković.

Viši sud u Valjevu poništio je sve odluke kojima je Kalabiću bila konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava.

"Ovom odlukom sud je usvojio zahtev porodice za rehabilitaciju Kalabića, na osnovu koje se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rešenja Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imonina i oduzeta građanska prava. Na osnovu ove odluke Kalabić se smatra neosuđivanim", rekao je advokat Goran Branković koji je zastupao zahtev za rehabilitaciju Kalabićevih naslednika.

Viši tužilac u Valjevu najavio je da će se na ovu odluku žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Ranije danas Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila rehabilitaciju Kalabića, navodeći da je on istoriografski dokazani kolaboracionista i da je bio poznat po represiji i teroru nad civilnim stanovništvom u okupiranoj Srbiji.

Pokret socijalista, ne komentarišući sudsku presudu, ponovio je svoj stav da se odlučno protivi rehabilitaciji saradnika okupatora, neprijatelja sopstvenog naroda.

"Srpski narod je uvek bio na pravoj strani sveta, tamo gde je sloboda i to su priznale sve sile pobednice, poštujući herojsku borbu našeg naroda protiv okupatora i njegovih saradnika", navodi se u saopštenju PS, a predsednik Pokrajinskog odbora PS u Vojvodini Bojan Torbica izjavio je da je rehabilitacija Kalabića pre svega šamar žrtvama Kalabićevih zločinaca, njihovim porodicama, ali i celom srpskom narodu.

  • Đura

    27.05.2017 11:05
    Sramota
    Rehabilitovati čoveka čije su jedinice klale nedužne civile,žene i čak i decu u kolevci je ravno zločinu.Rehabilitovati čoveka koji je potpisao saradnju sa nemačkim okupatorom u borbi protiv antifašista i koji je neskriveno saradjivao sa nemačkim okupatorima je ravno zločinu.Još da rehabilitujemo Nedića,Ljotića,Hitlera,Gebelsa,Himlera,Mengelea,Musolinija i domaći fašisti će nadam se biti zadovoljni.
  • Mile

    27.05.2017 09:06
    "Za ideale ginu budale" a ostali ako ih uhvate.
  • Cane

    27.05.2017 07:27
    On je za mene zločinac i zlikovac a kada mi dokažete i jednu borbu četnika protiv ustaša koji su bili u sremu a delila ih je samo Sava koliko ja znam samo PARTIZANI na terotoriji Vojvodine su branili narod tako da bradonje smatram bandom ,pljačkašima....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija