Agencija proverava odakle Nikolićima novac za "crkvu od milion evra"

Agencija za borbu protiv korupcije će u okviru praćenja imovine funkcionera, obaviti provere izgradnje crkve u Bajčetini čiji je ktitor predsednik Tomislav Nikolić.
Kako prenosi "Insajder.net", tokom više od tri godine gradnje, mediji su samo nagađali koliko koštaju radovi, pa se moglo pročitati da će Hram svetog Dimitrija biti podignut za milion evra, a da samo oslikavanje freski košta 350.000 evra.
 
"Traženi su podaci o tome ko je vršio uplate, u kom iznosu i po kom osnovu kao i da li su korisnici javnih sredstava budžeta Srbije vršili prenos sredstava Fondaciji", navodi se u Agenciji.   
 
Među donatorima koji se navode u dopisu Agencije su osim Saobraćajnog instituta CIP i Građevinska kompanija Banković, trgovinska firma Peštan kao i društvo za projektovanje proizvodnju i montažu Premont Group. Sve ove kompanije su bar u jednom trenutku za poslednjih pet godina, putem javnih nabavki dobijale poslove od države, prenosi Insajder.
 
Prilikom polaganja kamena temeljca za ovu crkvu, dodaje Insajder.net, Nikolić je 2013. rekao da će crkvu izgraditi "sopstvenim sredstvima".
 
Prema poslednjem izveštaju o imovini koji je Nikolić dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije, on nema ušteđevinu, a kao predsednik zarađuje 130.000 dinara mesečno. Sa druge strane, za samo tri godine rada Fondacija Dragica Nikolić je prikupila milijardu i 200 miliona dinara.
 
Nikolić je na osveštavanju crkve poručio da ne razume negativne komentare na izgradnju crkve, jer novac nije uzimao iz budžeta Srbije, nego je "sakupljao kao što su nekad monasi išli po svetu".
 
"Kao što i danas ponekad monasi iz pojedinih manastira idu i to najčešće u Rusiju, ali sada već i u Zapadnu Evropu među naše ljude iz dijaspore i uz blagoslov igumana ili vladike skupljaju novac, pa time grade, doziđuju, popravljaju. Tako sam i ja imao misiju da uverim ljude da će to biti verovatno jedna od najlepših crkava u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da će manastir da živi i da ćemo moja porodica i ja neprekidno imati na umu da je tu težak život, da su i moji preci teško živeli, da monahe nećemo ostaviti sigurno na cedilu", kazao je odlazeći predsednik Srbije.
 
Ceo tekst Insajdera o crkvi Nikolića možete pročitati OVDE, a više sa osveštavanja ovog zdanja  OVDE.
  • kazandzija

    28.05.2017 08:43
    Ma kazem ja, pecenje rakije je unosan posao. To sto citav zivot izgledas pijano, nema veze.
  • Žuti čovek

    28.05.2017 04:43
    Ima se može se.Samo mu je glavni čika kinez dao 14miliona eura otpremnine u zadnjoj poseti.
  • Miki

    28.05.2017 02:28
    Ljudi bre nije problem u njima, problem je što im mi puštamo. Neko je bre za njih glasao, a nekog je mrzelo da izađe na izbore onomad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija