U Srbiju uvezeno pola miliona vozila bez plaćanja ekološke takse

Za pet godina, gotovo pola miliona automobila uvezeno je u Srbiju većinom na fizička lica, bez plaćanja ekološke takse, a ta navika nastavlja se i u ovoj godini.

Uvoznici automobila inicirali su da se prilikom uvoza naplaćuje ekološka taksa i na polovna vozila, u zavisnosti od emisije izduvnih gasova. Tako bi pojedini polovnjaci, koji sada koštaju do 2.000 evra, bili skuplji od 500 do 700 evra.

Ekološku taksu plaćaju samo registrovani uvoznici automobila i novih i polovnih. Samo za četiri godine uvoznici novih vozila u budžet su uplatili skoro 12 miliona evra ekološke takse. Uvoznici polovnih automobila uplatili su daleko manje jer većina njih, skoro 400.000 uvezeno je na fizička lica koja ne plaćaju takse.

Država je izgubila osam miliona evra, kažu uvoznici, a nekontrolisan uvoz polovnih vozila starijih od 15 godina počeo je da raste. Skoro svi u okruženju uveli su metod obračuna ekološke takse prilkom uvoza i registracije.

"Prema predlogu udruženja uvoznika vozila i delova da se taksa plaća po nekom gramu izduvnih gasova više, i da to košta tri evra po gramu, u svakom slučaju ta taksa mi bi mogla da iznosi od 500 do 1.000 pa čak 1.500 evra ako bi se uvozila ta neekološka vozila", kaže Dušan Cincar iz "Autočačka".

Uvoznici misle da bi ovo bio pravičan način da se naplati ekoloska taksa koja sada po toni uvezenog vozila košta 100 evra. Taj novac trebalo bi da se koristi za recikalažne centre koji treba da ekološki unište veliki broj vozila koja će ostati van upotrebe narednih godina.

"Da bi emiteri niske emisije gasova imali niži iznos ekološke takse idući ka većim emiterima, emisiju izduvnih gasova, pre svega ugljen-dioksida bi plaćali veću taksu", kaže za RTS sekretar asocijacije Uvoznika automobila i delova Srbije Boban Nikolić.

Uvoznici traže da se uvede i novo pravilo prilikom uvoza polovnih vozila koja odavno važe svuda na zapadu. Fizičko lice tokom godine bez plaćanja poreza može da uveze najviše tri polovna vozila. Ako uvezu preko tri automobila u EU moraju da registruju firmu koja plaća porez na zaradu i garantuje za kvalitet polovnih vozila koja prodaje.

Kod nas pojedina lica tokom godine, naime, uvezu i po 500 automobila bez bilo kakvog plaćanja dažbina.

  • Koriolan

    29.05.2017 07:48
    Fenomenalno!
    U ovoj amorfnoj tvorevini koja bi da je država, tema je "uzaludna" pa nemam komentar. Ali zato je fotos odličaaan! Prava scenografija za film Nemanje Kusturice.
  • Otimačina

    29.05.2017 03:45
    Neuređena zemlja sa neuređenim pravilima i pljačkaškim zakonim, jer sam gotovo siguran da kad bi obeležili dinar od ekološke takse i pratili njegov tok, taj sigurno ide za plate ogomne trome, bezobrazne i nesposobne administracije, a ne za rešavanje bilo kakve ekologije.Šta rešavaju, pa apsolutno ništa, privatni otpadi prodaju na delove stare automobila, limarija se presuje za pretapanje, a gume se takođe prodaju posle reparacije ili kao i ulje lože ili spaljuju u ciglanama.Što je model stariji troši više goriva i dodatno donosi akcize državi.

    Otimaj za automobile, akcize na gorivo, peta sedišta, registraciju, osiguranje, kazne i poene za brzine, i na kraju kad dođeš kući posle puta besan kući zatekneš prijatelja pajkana sa svojom ženom u krevetu pa ih namlatiš ostaneš i bez stana.

    I zato se i grade zatvori, a ne fabrike.
  • /

    28.05.2017 23:07
    /
    pa kako ona brenina prijateljica da plati porez na ino kradena kola?
    bas ste svickasti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.