Srbija dobija pet novih zatvora

Strategija usvojena 20. aprila ove godine predviđa povećanje broja alternativnih kazni, uslovnih otpusta, ali i izgradnju novih smeštajnih objekata.

Kako piše "Blic", poslednja strategija primenjivana je od 2010. do 2015. godine, kada je broj zatvorenika smanjen. Savet Evrope je u izveštaju iz 2016. ukazao da je Srbija deseta u Evropi po prenatrpanosti zatvora, a među prvima po smrtnosti zatvorenika. U Srbiji trenutno ima oko 10.900 osuđenika i pritvorenika, a mesta 9.600. Od 2003. do 2010. godine broj zatvorenika se svake godine uvećavao za 10 odsto, pa je narastao više nego duplo, u jednom trenutku čak do 11.500.

U novoj strategiji planirane su sledeće akcije: sprovođenje mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog, efikasnije sprovođenje programa napretka zatvorskog tretmana, dalji razvoj sistema alternativnih sankcija, uslovni otpust i povećanje smeštajnih kapaciteta i poboljšanje uslova života zatvorenika.

Strategija predviđa izgradnju pet novih zatvora. Sigurno je da će se graditi objekti u Pančevu i Kragujevcu za smeštaj 500 i 400 zatvorenika, kao i prijemni objekat u Nišu, KPZ u Sremskoj Mitrovici i novi zatvor u Leskovcu. Za ova tri objekta nisu navedeni kapaciteti. U jedinom zatvoru za žene u Srbiji, u Požarevcu, planirana je izgradnja novog objekata i rekonstrukcija postojećeg, kao i u muškom delu u Zabeli. Planirani je i rekonstrukcija Okružnog zatvoru u Beogradu i njegove bolnice. U planu je i nabavka više nanogica, kao i zapošljavanje osoba koje bi nadzirale osuđenike u njihovim domovima, navodi "Blic".

U strategiji se ne navodi koliko će novca biti potrebno za sve što je planirano.

Jedan zatvorenik dnevno košta Srbiju 19,38 evra, što je daleko ispod evropskog proseka od 45 evra i mnogo manje od razvijenih zemlja, kao što je Švedska, u kojoj se izdvaja neverovatnih 354 evra dnevno. Sadašnji broj osuđenika i pritvorenika (10.900) Srbiju godišnje košta 76 miliona evra.

  • Perica

    29.05.2017 08:08
    Yuuppiiiii
    A,sa koliko su zvezdica?
  • Boki

    28.05.2017 20:17
    Treba li da smo ponosni sto sve vise podsecamo na ameriku? Da nece ovi nasi da privatizuju zatvore kao ovi pa da se ugledamo i u tome sto imamo najvecu stopu kriminala?

    Ovde treba samo jedan dobar zatvor za sve politicare i korumpirane sluzbenike kao i vodje nekulture.
  • dfgfdgd

    28.05.2017 20:02
    Sami sebi predviđaju kraj. Gosn aktuelni precednik Toma Bargro šakom i kapom amnestira kriminalce i pravi mesta za svoje partijske i koalicione drugare, taman će tih 5 ćuza da se fino popune. Brže jače bolje - do rešetaka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija