Nikakve posledice po one koji su krali iz budžeta Kosova

Tužilaštva Republike Srbije na Kosovu i Metohiji već četiri godine ne funkcionišu jer je republički javni tužilac Zagorka Dolovac "obaveznim uputstvom" iz juna 2013. godine zabranila tužiocima da postupaju u novim sudskim predmetima i da započinju nove istrage.
Sve nove zahteve tužioci su od 14. juna 2013. godine dužni da "čuvaju" dok se, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, pravosudni sistem Srbije ne uključi u kosovski sistem. Portal Pištaljka saznaje da se u tužilaštvima trenutno čuvaju 434 predmeta, a da su neki od njih u međuvremenu i zastareli.
 
To praktično znači da će svi oni koji na prostoru KiM počine krivična dela za koja se ne ide u pritvor ili ako oštete budžet Republike Srbije, za svoja dela odgovarati tek kada se reši status Kosova i Metohije, ukoliko u međuvremenu postupci za ta krivična dela ne zastare.
 
Zamenik javnog tužioca i rukovodilac Osnovnog javnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici Jovo Radović objasnio je da ovo tužilaštvo trenutno samo obavlja "neke dokazne radnje koje zbog efikasnosti traži Beograd", ali da ne postupa po novim predmetima.
 
"Kod nas vlada hijerarhija. Mi moramo da postupamo po Obaveznom uputstvu koje nam je stiglo iz Republičkog javnog tužilaštva", rekao je Radović u telefonskom razgovoru za Pištaljku.
 
Kako tvrde iz Osnovnog javnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici, niko od zamenika tužilaca nije integrisan u kosovske institucije. Građani Srbije plaćaju čak 13 zamenika koji se bave "čuvanjem" predmeta, a osmoro od njih ni ne živi na Kosovu i Metohiji.
 
Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE.
  • Ivan

    29.05.2017 18:43
    Jao
    Uzas! Sada gledate tog covica i slusate izjave. Uzas.
  • marija

    29.05.2017 08:14
    kraljevo
    Sa Kosovcima problemi, ili dole ili u mestu gde su se naselili. Da ti se smuči,...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija