Komisija: Neprofesionalizam lista "Politika" zbog teksta o Ćuruviji

Komisija za istraživanje ubistava novinara protestuje zbog neprofesionalizma lista Politika, koji je u petak, 19. maja, objavio sramni tekst bivšeg glavnog i odgovornog urednika Politike Ekspres Đorđa Martića ("Ćuruvija, Račak i Gordić"), da bi zatim odbio da objavi reagovanje Komisije, kao i odgovor njenog predsednika Verana Matića.
"Ignorišući Kodeks novinara Srbije i svoju obavezu da omogući da se u raspravi o važnom društvenom pitanju čuje i druga strana, v.d. glavnog i odgovornog urednika Žarko Rakić ne samo što je omogućio naručiocu zlokobnog teksta iz 1999, 'Ćuruvija dočekao bombe', da i posthumno blati našeg ubijenog kolegu Slavka Ćuruviju, već je otvorio vrata sumnji da je ovaj novi sramni napad na Ćuruviju integralni deo njegovog uređivačkog koncepta", poručuju u Komisiji.
 
Ovom telu je neprihvatljivo odbijanje Politike da se na njenim stranama oglase i oni koji, "za razliku od naručioca teksta 'Ćuruvija dočekao bombe', pamte Slavka Ćuruviju kao žrtvu borbe za slobodnije novinarstvo u Srbiji". 
 
"Komisija će se na postupak Politike žaliti Savetu za štampu kao nezavisnom samoregulatornom telu. Komisija takođe poziva i druge medije da široj javnosti pruže sve potrebne informacije o ovom profesionalnom skandalu, u kom Politika nije ispoštovala ni temeljne etičke norme profesije", poručuju u Komisiji.  
 
  • Branko

    29.05.2017 21:55
    Rugala se vrana gavranu kako je crn. Tako sada i ovi zazivaju fer plej, a mnogo su gori od Politike na cije ponasanje se sada zale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija