Dan sećanja na ubijene žene obeležavaće se 18. maja

Od sledeće godine 18. maj biće obeležavan kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, odlučila je Vlada na poslednjoj sednici u ovom sazivu, na predlog potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.
Predlog da Srbija dobije Dan sećanja na žene žrtve nasilja, navodi se u saopštenju, zajednička je inicijativa mreže nevladinih organizacija Žene protiv nasilja i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.
 
"Biće to dan kada ćemo odati poštu i setiti se svake žene koja je život izgubila u porodičnom i partnerskom nasilju ali i dan kada ćemo glasno reći da nasilje nad ženama mora da prestane", izjavila je Mihajlović.
 
Ona je podsetila da je u prethodnih deset godina više od 330 žena izgubilo život i da će uvek pružiti podršku ovakvoj i sličnim inicijativama koje za cilj imaju zaštitu žena i borbu za njihova prava i bolji položaj. Aktivistkinje mreže Žene protiv nasilja uručile su nedavno potpredsednici Vlade više od 8.000 potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.
 
Dan sećanja odabran je jer je 16, 17. i 18. maja 2015. godine čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.
  • Мунгос

    30.05.2017 07:52
    Уколико некад онај рекорд од 7 жена буде премашен, вероватно ће Зорана и тај дан да објави као дан прославе.
    Могли би да погледамо који је Европски рекорд, па да тај Дан прогласимо за Међународни.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.