Najavili besplatne vakcine od kojih i dalje nema ništa

Iako je sredinom decembra prošle godine Ministarstvo zdravlja saopštilo da je obezbedilo sve uslove za vakcinaciju dece uzrasta od 12 godina protiv humanog papiloma virusa, jednog od uzročnika raka grlića materice, od toga i dalje nema ništa.
"Ministarstvo zdravlja preduzelo je potrebne mere da naredne godine zvanično počne dobrovoljna HPV vakcinacija dečaka i devojčica uzrasta od 12 godina", precizna je izjava državnog sekretara Ministarstva zdravlja Berislava Vekića, a koju je ponovio i u januaru ove godine, kada se obeležavala Nedelja prevencije raka grlića materice.
 
Međutim, mališani će na besplatne vakcine i dalje čekati, a koliko dugo, još uvek nije poznato jer u Ministarstvu zdravlja sada ćute na pitanja 021 o vakcinaciji koja je predstavljena kao dogovorena stvar.
 
Pri tome, ni u Institutu "Torlak" još uvek nemaju nikakve informacije o pristizanju vakcine u Srbiju. "Institut za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' Vas obaveštava da nema ugovor za snabdevanje zdravstvenih ustanova na teritoriji Republike Srbije vakcinom protiv humanog papiloma virusa, kao ni saznanja na koji način će iste biti obezbeđene stanovništvu Republike Srbije", navode za naš portal u "Torlaku".
 
Da stvar bude još gora, ni u Institutu za javno zdravlje Vojvodine nemaju nikakva saznanja o vakcinaciji protiv HPV.
 
"Budući da iz Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije, Torlaka i Fonda za zdravstveno osiguranje nemamo nikakvih informacija o tome da li će, kada i koje HPV vakcine biti dostupne, ne mogu Vam odgovoriti ni na jedno od pitanja. Međutim, drago mi je da je interesovanje roditelja veliko, što ćemo iskoristiti sa aspekta brze primene vakcine kada bude na raspolaganju", navodi za 021 dr Mioljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. 
 
Da je interesovanje roditelja veliko za naš portal potvrđuju roditelji i građani koji prošle godine nisu mogli da vakcinišu sebe i/ili svoju decu, kada je ova vakcina u 2.000 doza stigla u tri okruga u Srbiji (Braničevski, Severno-banatski i Šumadijski) i u četiri beogradske opštine (Palilula, Voždovac, Novi Beograd i Savski venac).
 
U svetu se vakcina protiv HPV primenjuje već oko 10 godina, dok je kod nas nema na vidiku. Ona je i najbolja prevencija ovog virusa, koji ima mnoštvo tipova - neki tipovi su odgovorni za pojavu raka grlića materice, uzročnika smrti oko 500 žena svake godine. Preporučuje se da se vakcina dobije u što ranijem uzrastu, a najbolje pre prvog seksualnog odnosa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija