Direktor Jure: Nismo prekršili nijedan zakon Srbije

Generalni direktor Jure za Srbiju Nam Đin Čoi kaže za N1 da samohranoj majci Violeti Petrović nisu dali otkaz, već joj nisu produžili ugovor i da nijedan zakon Srbije nisu nikada prekršili.
Čoi je rekao da ova korporacija nikada nije prekršila nijedan zakon Srbije, ali da bolesnoj Nišlijki Violeti Petrović ne mogu da pomognu, jer ona ne može da radi što "može da bude problem za samu kompaniju". 
 
"Kompanija vrši evaluaciju svih radnika i odlučili smo da u konkretnom slučaju njoj ne produžimo ugovor posle dve godine, na šta kao kompanija imamo apsolutno pravo", rekao je Nam Đin Čoi za N1. On je kazao da Petrovićkino zdravstveno stanje "nema nikakve veze s prekidom saradnje", što je demantovao odgovorom na sledeće pitanje: "Ako neko više ne može da radi, mi ne možemo da zaposlimo nove ljude. To može da bude problem za samu kompaniju".
 
Na novinarsko pitanje zašto Jura Petrovićki nije odobrila novčanu pomoć koju je nedavno tražila, Nam Đin Čoi je odgovorio pitanjem: "Zašto mi moramo da damo novac za to?". Potom je dodao: "Ali mi imamo 7.000 zaposlenih i ne možemo da pomažemo svakome od njih, a svako bi to mogao da traži. Plaćamo za porez ovoj državi veoma mnogo, mi smo društveno odgovorna kompanija, doniramo zdravstvene ustanove. Na taj način pomažemo".
 
Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) zahtevao je danas u otvorenom pismu od više republičkih i gradskih institucija, kao i kompanije Jura da Violeti Petrović (42), samohranoj majci koja boluje od karcinoma i nalazi se na lečenju, "bez odugovlačenja ponude stalni radni odnos na radnom mestu koje je primereno njenim kvalifikacijama, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju".
 
Petrovićku su prekjuče iz Jure, u kojoj je radila dve godine, telefonski obavestili da joj nije produžen radni odnos i pozvali da dođe po dokumentaciju.
 
Jura je krajem prošle godine, a nakon velikog pritiska javnosti, ovoj teško oboleloj Nišlijki ponudila ugovor o radu na šest meseci, mada joj je predhodno dala otkaz uprkos tomešto je bila obaveštena o njenoj teškoj bolesti. U martu ove godine njoj je odstranjena dojka, primila je ukupno šest ciklusa hemoterapije, a sada je ponovo na bolovanju. Medicinski rezultati su joj, kako sama kaže, dobri, pošto se "karcinom nije proširio", a predstoji joj intenzivno lečenje od najmanje godinu dana. Ona je, inače, majka dečaka od 12 godina, a primanja u Juri su joj jedini izvor prihoda, pošto dečakov otac već godinama odbija da plaća dosuđenu alimentaciju.
 
Gradonačelnik Niša ćuti
 
Gradonačelnik Niša Darko Bulatović nije odogovorio na pitanje Danasa upućeno i njemu lično i preko službe informisanja, da li će i šta učiniti kako bi se pomoglo ženi. Bulatović je, inače, krajem prošle godine, povodom ovog slučaja, održao vanrednu konfrenciji za novinare, na kojoj je, između ostalog, rečeno da je kontaktirao Juru i Ministarstvo rada, što je rezultiralo uspehom. Petrovićka je tada rekla, a ovih dana ponovila, da "ima veru u ljude", ali da posebno veruje Bulatoviću, koji joj je obećao da je "neće ostaviti na ulici".
  • Lutkar

    02.06.2017 09:58
    U celom razvijenom svetu kom stremimo ovo je potpuno realno, normalno i svakodnevno. Istekao je ugovor i ako vlesnik ne želi iz ma kog razloga neće ga produžiti pa čak i ako sakrijete neku bolest može zbog toga da vam raskine ugovor. Sa druge strane tamo su socijalni programi mnogo drugačiji pa sam radnik ne mora da bude u problemu ali i tamo to baš nije tako nego se razni problemi itekako javljaju.
  • Cale

    02.06.2017 09:02
    Rukovodjstvo kompanije je izuzetno glupo. Da su zeni produzili ugovor, to bi im bio odlican marketing za firmu. Ovaku su samo pokazali da su bezdusna gov*a. Mogli su joj produziti ugovor bar jos ta cetiri meseca do penzije. Evo vam Vucic sa svim njegovim stranim investicijama. Samar svakome ko ga podrzava i ko je glasao za njega!
  • Bg

    02.06.2017 08:50
    1945
    E ovakve poslodavce su komunisti streljali, a fabrike nacionalozovali i tako se lepo zivelo par decenija posle rata, a onda nam to nije valjalo, ogromna vecina je bila za povratak u kapitalizam...i to je to!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.