Još jedna radnica obolela od raka ostala bez posla u "Juri"

Radnica "Jure" Sanja Jovanović (35) iz Niša ostala je bez posla u toj južnokorejskoj fabrici jer joj je 31. maja istekao ugovor o radu, iako se nalazi na bolovanju zbog raka grlića materice.
"Nadala sam se ugovoru za stalno i porodici, a dobila rak i ostala sam bez posla. Ima li šta strašnije od toga", kaže za "Blic" Sanja, koja je u "Juri" radila dve godine na određeno.
 
Jovanović je vest o tome da joj ugovor nije produžen primila u Kliničkom centru u Nišu, gde odlazi svakodnevno na zračenja i da bi primila hemoterapiju venskim putem.
 
"Juče sam bila u bolnici kada su zvali iz kadrovske službe. Gde ste, pitaju. Kažem u bolnici, šta je čudno, imam rak. Znamo, kažu, razmatrali smo vaš slučaj, ali vam nije produžen ugovor. Nisam se iznenadila jer jedva čekaju da neko ode na bolovanje da bi ostao bez posla", kaže Sanja.
 
Ona nije znala da se razbolela sve dok oko Nove godine nije osetila prve simptome.
 
"Nisam htela na bolovanje zbog straha od otkaza. Kada sam osetila prve simptome, pila sam tablete protiv bolova i išla na posao sve do 8. marta, kada me je pregledala moja ginekološkinja koja mi je rekla da imam tumor i da moram da uradim biopsiju. Pitala sam je da li mogu prvo sutradan da završim smenu pa da idem na biopsiju, a ona mi je rekla da je stvar vrlo ozbiljna i da je u pitanju život. Posle biopsije zbog krvarenja sam bila u bolnici devet dana. Onda su utvrdili da se radi o malignom tumoru i da sam u trećem B stadijumu. To znači da sam zakasnila za operaciju godinu dana pa sam započela sa hemoterapijama", priča Sanja.
 
Ona kaže da je vredno radila nadajući se da će dobiti ugovor za stalno, pa se čak javljala na posao i subotom. Opšrinije o ovom slučaju možete pročitati OVDE.
 
Podsetimo, ovo je drugi slučaj u samo nekoliko dana da je bolesna radnica otpuštena iz "Jure". Generalni direktor "Jure" za Srbiju Nam Đin Čoi je, govoreći o ponovnom otpuštanju obolele samohrane majke Violete Petrović, izjavio da njoj "nisu dali otkaz, već joj nisu produžili ugovor" i tvrdi da "nijedan zakon Srbije nisu nikada prekršili".
  • Udupetikonja

    05.06.2017 08:48
    Iza multinacionalne firme stoji američki kapital.Ovde su došli da zarade, a ne da budu socijalna ustanova.Gotovo je sigurno da imaju zaštitu nekog od guzonja iz vlasti koji radi za %.Šta hoćete kapitalizam ili socijalizam sa zatvorenom ekonomijom (svi u buli, važno je da se nešto radi).Vulin je podvojena ličnost pre podne sa investitorima kapitalista, kad ga stave ispred TV socijalista.

    Kad ne budu imali dobit koreanci će se pokupiti i nestati u vidu lastinog repa.A Vulin nek rešava invalide koji iza njih ostaju zahvaljujući pogubnoj korupcionaškoj politici u našoj nedođiji.
  • u prolazu

    04.06.2017 23:23
    Da ima države, kao što nema, neko bi postavio pitanje koliko osoba sa nedostatkom ili invaliditetom ta firma zapošljava?
    Sve po zakonu! Još je na snazi! Oni se na to pozivaju!

    Isto tako bi se postavilo pitanje nezakonitog otkaza/neproduženja ugovora! Niko ne štiti pojedince! Hajde o ugovoru o radu koji nam je AV UTERAO!
    Isto tako bi firma mogla da izađe na zao glas u Srbiji zbog neljudskog tretmana radnika!
    Isto tako bi im "država" Srbija mogla ukinuti subvencije i tolerancije poreskih kategorija!
    Mogla bi i "država" da ispita kako se to žene razboljevaju od raka i pošalje nadležne inspekcije, koje bi neminovno smanjile ugled firme!

    TEK ONDA bi oni mislili o radnicima!

    Sve je ovo bajka, jer "kad bi bilo države" gde bi nam kraj bio?

    Sad je dno TU, PRED OČIMA, makar za ove dve nesretnice! Nije ni nama daleko!

    Hoćemo li mirno da čekamo???

    Mislim da je vreme za promene, a vi? Sutra će neko vaš biti u ovoj situaciji, i neće mu biti pomoći jer MI nismo ništa menjali!
  • Preambula

    04.06.2017 21:00
    Stvara se kriticna masa pred pucanje.Bojim se da smo korak od nekontrolisanog grupnog nasilja,a tada ce ih tesko zaustaviti i pozvati na razum. Bojim se za rukovodioce firme ,inspektore gradske i republicke inspekcije..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija