Kazne u SPC zbog odbrane Darvina

Zaposleni na Bogoslavskom fakultetu u Beogradu ubuduće neće moći da bez "posebnog arhijerejskog blagoslova" nastupaju javno i na bilo koji način učestvuju u sredstvima javnog informisanja.
Obaveštenje o tome Dekanatu, odnosno profesorskom kolegijumu i svim zaposlenima na toj visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi uputio je patrijarh Irinej. Protiv onih koji prekrše ovo pravilo će, kako je najavljeno, biti pokrenut crkveno-disciplinski postupak.
 
Podsećamo da se povodom peticije protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije oglasio jedan broj nastavnika i saradnika Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ocenivši da u "programu nastave biologije, na svim obrazovnim nivoima, ne postoji ništa što bi trenutno moglo da zameni teoriju evolucije".
 
Kako pišu Novosti, ta grupa profesora i asistenata kažnjena je zbog potpisivanja javnog apela. Odlukom patrijarha Irineja, njima je uskraćena parohijska služba, a oduzete su im i druge funkcije u radnim telima i medijima Srpske patrijaršije.
 
- Patrijarh Irinej i pojedine uticajne vladike smatraju da je grupa nastavnika predvođenih vladikom zapadnoameričkim Maksimom napravila grešku objavljivanjem javnog apela o teoriji evolucije. Njihovi stavovi uglavnom nisu sporni, ali im je zamereno to što nisu dovoljno vodili računa o širem kontekstu ove rasprave u javnosti i mogućoj kompromitaciji Crkve - kaže sagovornik lista iz Patrijaršije SPC.
 
Darvinova teorija bila je tema i poslednjeg Svetog arhijerejskog sabora SPC, nakon kojeg je saopšteno da su arhijereji razmatrali "izlišan i u suštini besmislen problem, a reč je o uplitanju grupe nastavnika i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije".
  • Cicvara

    07.06.2017 09:52
    Sramota
    Ah, ko će drugi, ako ne stari justinovac i sapunomrzitelj Irinej. Ni on, kao ni njegov uzor Justin Popović, ne voli knjige ni napredak. Skrojeni za 13. vek, ali vole sve udobnosti modernog života.
  • Profesor

    07.06.2017 09:27
    Bitnije stvari prećutkuju
    Za ugled crkve su mnoge stvari, o kome se crkveni vrh nije oglasavao, značajnije. A morao se baviti i sankcionisati napr. pedofilju, bahaćenje i razmetanje svojih visokih dužnosnika koji grade dvorce, voze se samo vrlo luksuznim automobilima,... od priloga vernika, koji su većinom slabijeg materijalnog statusa. O ne plaćanju poreza da i ne priičamo.
  • .

    07.06.2017 09:13
    .
    SPC ne treba nista pitati samo unazadjuju bilo kakav napredak u Srbiji!
    I ne samo ona.........!!!!!!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija