Srbija otvorila još dva poglavlja sa EU

Srbija je danas u Briselu otvorila poglavlja 7 (o intelektualnoj svojini) i 29 (o carinskoj uniji) u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom i time je otvoreno ukupno deset od 35 poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena.
Ministarka za evropske poslove Malte koja predsedava EU Helena Dali po završetku međuvladine konferencije EU-Srbija izjavila je da je to potvrda napretka Srbije na putu ka Uniji i "predstavlja povoljan znak o posvećenosti EU Zapadnom Balkanu".
 
Otvaranje novih poglavlja "pokazuje veoma jasno da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i realna", rekao je direktor za proširenje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministarkom Dali i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović. On je istakao da je Srbija ostvarila dobar napredak i podvukao da su poglavlja o intelektualnoj svojini i carinskoj uniji od bitne važnosti i podstrek za srpsku privredu koja se dobro integriše u tržište EU, na koju otpada dve trećine srpskog izvoza i uvoza.
 
Danijelson i ministarka Dali su podvukli da Srbija mora ostvariti dodatne rezultate u vladavini prava i temeljnim slobodama, posebno kad je reč o pravosudju, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i u normalizaciji odnosa s Kosovom.
 
Jadranka Joksimović rekla je da se reforme sprovode prevashodno zbog toga da građanima bude bolje, da se izgradi bolje društvo i dodala da se to odnosi kako na vladavinu prava, tako i na ekonomsko-socijalni boljitak i poboljšanje životnog standarda. Srbija bi trebalo da do kraja godine otvori još nekoliko poglavlja, istakla jeJoksimović i rekla da Srbija "za četiri do pet godina može dostići spremnost da pregovara o ulasku u članstvo EU".
  • Pera

    21.06.2017 07:13
    I šta sad
    Dva otvorili dva zatvorili i gde si bio nigde šta si radio ništa
  • Nervirach

    20.06.2017 21:54
    A u kom poglavlju se spominje db, kriminal, ekonomija...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.