Kako se suprotstaviti razbojniku?

Policija i dalje traga za razbojnikom koji je prošlog meseca prilikom pljačke benzinske pumpe ubio dvadestogodišnju radnicu.
Inspektori kažu da su razbojnici, bez obzira na iskustvo koje imaju u kriminalu, nepredvidivi. Građanima koji se nađu u takvoj situaciji savetuju da poslušaju naređenje, ne pružaju otpor i da zapamte što više detalja kod osumnjičenog.
 
Od početka godine u Beogradu su se prosečno dešavala dva razbojništva dnevno što je gotovo dvostruko manje nego u istom periodu prošle godine. Inspektori kažu da u praksi nisu retke situacije u kojima se žrtva suprotstavlja napadaču. Ma koliko bili besni, a razbojnik vam delovao uplašeno, smešno ili fizički slabo – poslušajte ga jer posledice mogu biti kobne.
 
"Radnik menjačnice je počeo da mu se smeje, misleći da koristi plastični pištolj. Razbojnik je pucao u njega. Posle deset dana kada smo razbojnika uhapsili pitali ga zašto je bukvalno bez razloga pucao u čoveka koji mu se smejao, on je rekao - pa ja radim razbojništvo, a on se meni smeje", ispričao je Zoran Kovačević iz Policijske uprave za grad Beograd.
 
Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti kaže da ne treba potcenjivati moć straha kojeg imaju razbojnici koji su neiskusni, početnici ili amateri, jer se plaše da će biti uhvaćeni, uhapšeni i osramoćeni. "Strah može da postane generator agresije i da navede razbojnika da učini nešto što nije planirao", kaže Milošević.
 
Stručnjaci smatraju da razbojnici amateri ponekada mogu da budu opasniji zbog nesigurnosti i straha. Ipak, iskustvo je pokazalo da se ne može reći da su manje opasni oni koji imaju dugogodišnji kriminalni staž. U pljačku idu i pod dejstvom narkotika.
 
"Vlasnik prodavnice koji je bio u prodavnici je pojurio za razbojnicima, jednoga je stigao. Stigao je ovoga koji je imao pištolj. Došlo je do rvanja, tom prilikom je pištolj opalio, vlasnik je pogođen u nožnu aortu", kaže Kovačević.
 
"Jedino ako se nađete u situaciji da je borba jedina preostala opcija i da nemate nikakav način da zaštitite sopstveni život i telo onda se u nju treba upustiti, ali u principu prosečnom građaninu bih savetovao da ne čini ništa naspram naoružanog razbojnika bez obzira da li ga potcenjuje i smatra neiskusnim nedoraslim", kaže Mladen Milošević. Od suprostavljanja razbojnicima korisnije je, kažu policajci, zapamtiti kako je obučen, karakteristike u govoru, odakle je došao i gde je otišao.
  • Pcela

    25.06.2017 10:46
    Budi fin
    Postovani,
    Sa razbojnikom morate biti fini dok vas pljacka,traumira decu i siluje zenu...
    Zakon...???!!!!
  • VP

    25.06.2017 01:00
    Ma kakva crna kafa? Pravo međ’ oči! Tek drugi metak, nakon sekundu dve – u plafon. Onda nož u ruke da ostanu njegovi otisci. Nikako trčanje za njim i pucanje u leđa!
    I šta je bilo? Napao me u mojoj kući, mojim nožem. Opomenuo sam ga i pucao u vis (plafon), al’ on nije stao pa sam se branio…
    A od kuda mu vaš nož - to neka on objasni.
  • Boki

    25.06.2017 00:41
    Uhvatimo ispaljeni metak ubima i ako ispali jos dva tri imamo pravo da ga verbalno uvredimo???
    Meni je moj advokat rekao sledece - ja cu da pucam prvi pa sta god - misleci na tako nesto.

    No ko ce pomoci radniku koji i nema sredstva za odbranu,
    Izgubljen je jedan zivot i sve zive boli djon. Je**m ti drzavu i vlast.

    Toliko od mene...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija