Osnivaju se dva nova ministarstva, novi ministri Trivan i Ružić

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune Zakona o ministarstvima, kojima je predviđeno osnivanje dva nova ministarstva - zaštite životne sredine i za evropske integracije.
Tako će nova vlada, koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić, imati 18 resora, dva više nego do sada.
 
Osnivanje Ministarstva životne sredine predloženo je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje. Razlog za osnivanje su i značajne i složene obaveze koje Srbija mora da ispuni u toj oblasti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, piše u obrazloženju izmena.
 
Poslove koji se odnose na zaštitu životne sredine je do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a predložena je i izmena delokruga rada tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
 
U obrazloženju je navedeno da je osnivanje Ministarstva za evropske integracije predloženo zbog značajno većih obaveza i obima posla u procesu pridruživanja EU. Usvajanjem ovih izmena zakona ukida se Kancelarija za evropske integracije jer će njene poslove preuzeti novoformirano ministarstvo.
 
Predložene su i izmene u delokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koje se odnose na pripremu akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društava koji obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.
 
Predloženo je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.
 
Novooformljeno Ministarstvo ekologije bi u kabinetu Ane Brnabić trebalo bi da vodi Goran Trivan, saznaje Tanjug Dosadašnja ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Jadranka Joksimović, vodiće ministarstvo za evropske integracije.  Resor državne uprave i lokalne samouprave, prema istom izvoru, preuzeće Branko Ružić.
 
U izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima navodi se da danom stupanja na snagu prestaje da radi Direkcija za elektronsku upravu. Međutim, predviđeno je da Direkcija za elektonsku upravu ne bude više u sastavu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, već da bude kancelarija u nadležnosti Vlade Srbije.
 
Taj zakon će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.
 
Za usvajanje zakona je glasalo 157 poslanika, 11 je bilo protiv dok dva poslanika nisu glasala.
 
Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć. Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.
  • Gaga

    30.06.2017 08:13
    Gore biti niji moglo..
    S obzirom da su strategiju razvoja životne sredine Republike Srbijedo do sada vodili ''expert-defektolog" i ''domaćin iz Jakova'', izbor Trivana deluje kao slamka spasa za taj resor...
  • Novi Sad

    27.06.2017 12:26
    Nije bio sarkazam
    To što je neko vlast ili opozicija, zaista me ne zanima me.. apolitična sam i razmišljam uopšteno.
    Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine ni ne treba da postoji kao spona, već razdvojiti i posebno mesto dati ekologiji - što je upravo i učenjeno.
  • Odgovor

    27.06.2017 09:29
    Novom Sadu
    Nadam se da je to bio sarkazam sa vaše strane, ovo je sramota šta rade od ove države.
    Jao Ana koliko si nisko pala-SRAMOTA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.