Da li je Vukova diploma izgubila smisao?

Diploma "Vuk Karadžić" je izgubila svoju svrhu, pogotovo u osnovnim školama.
Skoro svaki šesti osnovac danas ima ovu diplomu, što svedoči o njenoj hiperprodukciji, ali i obezvređivanju sistema nagrađivanja, piše Blic.
 
Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija još je pre osam godina predložio ukidanje ove diplome, smatrajući da je izgubila smisao.
 
"Vukova diploma je devalvirana, ona služi nastavnicima i pogotovo razrednim starešinama, da se takmiče ko ima više pametnih učenika, da bi sebi dali veći značaj. Da se Forum pita, mi bismo i sada to ukinuli. Dok u proseku 15 odsto osmaka ima ovo priznanje, u nekim okruzima je još i gore. U Pčinjskom i Novopazarskom okrugu je katastrofa, tamo ovaj procenat ide i do 20 odsto", priča Sokić.
 
Kako on ističe, u srednjim školama, ali i velikim gradovima, ocenjivanje je objektivnije, a kontrola veća, te je manji procenat vukovaca.
 
Da je nekada prestižna diploma izgubila na značaju, potvrđuje i nekadašnji rektor Univerziteta u Beogradu i profesor Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević.
 
"Problem je u tome što iza ocene ne stoji uvek znanje, o čemu svedoče i prijemni ispiti na fakultetima. Dešava se da vrlodobri učenici prođu mnogo bolje nego vukovci, jer oni mali broj poena iz srednje škole nadomeste dobrom pripremom i velikom zainteresovanošću. Zbog toga je prijemni dobar način selekcije kandidata, bilo bi opasno za fakultete da primaju učenike samo na osnovu uspeha", ističe Kovačević.
 
Kako on kaže, razlika se pogotovo uočava kada se stanje poredi sa periodom kada je diploma "Vuk Karadžić" uvedena.
 
"Šezdesetih godina ju je dobijalo po dvoje-troje u opštini, a promena je nastala devedesetih godina, raspadom zemlje. Danas, ona uopšte više nije garancija znanja", zaključuje Kovačević.
 
Direktor OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, pak, ističe da je dvoje učenika po odeljenju realan odnos.
 
"Tako je poslednjih desetak godina kod nas, a slično je i u drugim školama, sa čijim sam direktorima u kontaktu. Zaista ne znam šta bi nastavnici postigli time da imaju više vukovaca, pogotovo ukoliko to ne zaslužuju. Slično je i sa đacima, koji osim samog priznanja, imaju prednost jedino prilikom konkurisanja u srednje škole, u odnosu na kandidata sa istim brojem bodova, koji nema diplomu", kaže Gačić.
 
Prema Pravilniku o diplomama, za izuzetan uspeh učenika u osnovnoj školi, diploma "Vuk Karadžić" dodeljuje se učeniku koji ispuni sledeće:
 
1. Ako od petog do osmog razreda na kraju svake školske godine postigne odličan uspeh iz svih predmeta, kao i primerno vladanje i
 
2. Ako pored postignutog odličnog uspeha dobije najmanje jednu posebnu diplomu, ili jednu od prve tri nagrade na opštinskom ili gradskom takmičenju.
  • Dule

    29.06.2017 15:49
    @Prolaznik
    Da, ovo za nostrifikaciju se slazem sto ste napisali, hteo sam da kazem da se Ministarstvo bavi kvalitetom nase diplome i odredjuje nastavni program (u saradnji naravno sa profesorima), a ne sama skola.
  • Dule

    29.06.2017 15:45
    @Tako je
    Hipoteticki je i to moguce, a i realno je moguce da to isto osteceno dete zbog tog maminog sina IPAK upise skolu koju zeli, ako posalje molbu i razgovara sa direktorom, pa cak i u toj ,,ozloglasenoj" Jovinoj gimnaziji, to Vam garantujem jer znam kako je u Jovinoj, a znaju i oni kakvi roditelji i deca postoje. Na provokaciju o takmicenjima Vam necu odgovarati, cinjenica je da briljiraju i moze se na sajtu bilo kog Drustva matematicara,fizicara, hemicara Srbije proveriti. A to dete nije izuzetak, samo sam ga naveo kao primer, zlonamerno tumacite iako sami verovatno znate kakvi ucenici prolaze kroz skolu, tog istog ucenika je vodio i bio mentor nas profesor sa PMFa i pre njega su postojali ucenici koji su takodje osvajali medalje i koji su mentori tim istim pojedincima iz Niskih i Matematickih gimnazija na svetskim olimpijadama. I nigde nisam rekao da ti kad udjes u Jovinu, mozes posle da ides na Harvard, MIT ili Sorbonu, nego da najbolji individualci iz novosadske okoline dolaze i ovde i dobijaju adekvatniji tretman nego u drugim skolama jer imaju priliku da saradjuju sa profesorima sa fakulteta i to je i poenta matematickog smera, a ne vucaranje po takmicenjima i prepisivanje prijemnog da bi se upalo.
    I odgovor za inostranstvo, da, moguce je, ali cilj prosvete nije da vas sutne u inostranstvo, nego da vas nauci nesto.
    @Prolaznik Bas tako, Jovina nije zemlja dembelija, nego skola koja nudi adekvatan tretman i podsticajnu okolinu i vannastavne aktivnosti.
  • Logika

    29.06.2017 13:32
    @ ex chapman
    Kod nas je važniji "papir" od znanja i naši ljudi vole razne diplome , potvrde,sertifikate.
    Znanje se ne ceni, tu se slažemo.Vukova diploma iz o.š. izgubila je smisao,jer se od nje počinje u poklanjanju ocena i devalviranju znanja koje kulminira sa poplavama dodtorata u Srbiji...
    Jedini ujednačeni i pravi kriterijum je PRIJEMNI TEST koji bi se polagao pri upisu željene srednje škole ili fakulteta, pa ko zna-položiće!
    Jedina relevantna diploma koja bi trebala da znači automatski upis srednje škole ili fakulteta je diploma o osvojenom 1-3 mestu na Republičkom takmičenju iz školskog predmeta. To ne može svako i to treba posebno vrednovati ili samo takvoj deci dodeliti Vukovu diplomu.Onda bi Vukova diploma nešto značila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.