Fakulteti će morati da otpuste deo zaposlenih

Fakulteti će do kraja godine početi da otpuštaju službenike, ali i profesore, kako bi postupili po Odluci vlade o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, koja je doneta 20. juna.
Na Univerzitetu u Beogradu najviše će stradati Medicinski fakultet koji treba da smanji broj za 250 zaposlenih, pišu "Novosti". Pravni fakultet moraće da se zahvali na saradnji 25 saradnika, a Učiteljski da platnu listu skrati za 27 imena radnika na neodređeno vreme. Većina državnih fakulteta moraće da se odrekne dela zaposlenih, a na Univerzitetu u Beogradu za sada mogu da budu spokojni Fakultet organizacionih nauka, Elektrotehnički, Stomatološki, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Građevinski...
 
Na univerzitetu kažu da bi sprovođenje ove odluke ugrozilo rad visokoškolskih institucija.
 
"Osnovni problem je što naš fakultet i s postojećim brojem zaposlenih jedva izlazi na kraj sa svim obavezama. Imamo ukupno 8.000 aktivnih studenata i 195 zaposlenih, koji čine i nastavno i nenastavno osoblje, a odlučeno je da broj moramo da smanjimo na 170", kaže za "Novosti" prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.
 
"Sa smanjenim brojem nastavnika nećemo više ispunjavati postojeće standarde za akreditaciju, a već naredne godine čeka nas novi ciklus akreditacije", navodi Avramović.
 
"Seča" očekuje i ostale državne univerzitete.
  • H.

    19.11.2017 15:46
    Na fakultetima vec primaju mali broj studenata, nedovoljan, zasto ne povecaju broj samofinansirajucih mesta? Ionako su diplome priznate svuda, i deca planiraju da napuste zemlju.
  • Milan, doktorand

    10.07.2017 12:08
    @anabanana
    E, Ana, ovo ti baš i nije najtačnije. Završio sam i osnovne i master i sad sam na doktorskim na Filozofskom. Umeju povremeno da zaštopaju, ali Studentska je uvek radila kako treba. nikad nisam imao problem s njima. ta im služba valjda najbolje i funkcioniše. Ima stvari na koje se s razlogom može žaliti na fakultetu npr. na besmislenu zgradu i to što je ladno zimi a usijano leti, i što na pojedinim odsecima radi i poneki kreten, ali ne na studentsku.
    PRAVDA ZA TETE IZ STUDENTSKE!

    A drugo, ne znam kako je na drugim fakultetima, ali ne znam kako će se akreditovati ako krenu da otpuštaju.
  • profesor

    09.07.2017 18:28
    neka
    Nema veze, cim otpuste nastavnike, smanjice se broj studenata. Cim se smanji broj studenata, deca od 18-25 godina nece imati sta da rade, a poznato je da su mladi tog uzrasta ako ne vide cilj i smisao zivota, tempirana bomba. Tako da vlast koja ukida mesta na Fakultetima nece dobro proci, vratice im se ova genijalna odluka kao bumerang, i to sa kamatom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija