Srbija poklonila Fijatu 3,8 milijardi dinara

Tokom prošle godine Srbija je Fijatu uplatila 3,8 milijardi dinara, što je za 10 miliona evra više nego 2015. godine.
"Danas" piše da će ugovor, zajedno sa svima aneksima, protokolima i sporazumima o ulaganju u fabriku Fijata u Kragujevcu, verovatno biti veoma zanimljivo štivo ekonomskim istoričarima kada konačno prestane da bude strogo čuvana državna tajna. U međuvremenu ponešto od državnih davanja, što kroz subvencije, što kroz naturalna davanja, što kroz poreska oslobađanja za koju je dobila trećinski udeo, može da se vidi u godišnjim finansijskim izveštajima ove kompanije.
 
Tako se može saznati da je prošle godine država uplatila Fijatu 3,8 milijardi dinara, odnosno oko 30 miliona evra, što je za 10 miliona evra više nego 2015. godine. 
 
Najzanimljiviji detalj u prošloj godini je stavka "dodatna davanja" od 1,26 milijardi dinara koje nije bilo u 2015, a "na osnovu dopunjenog i ponovljenog Sporazuma o zajedničkom ulaganju koje su sklopile Republika Srbija, Fiat group Italy i preduzeće (FCA)". Paralelno sa tim, Fijat je platio državi 1,24 milijarde dinara za PDV dobavljača. Tako proizililazi da je država po svemu sudeći sama sebi platila Fijatov dug za PDV na uvoz.
 
Osim toga, lista podsticaja države Fijatu je prilično duga. Ona obuhvata nadoknadu doprinosa za sve zaposlene u periodu od 10 godina, kao i neplaćanje poreza na zarade. Fijat je oslobođen i plaćanja poreza na dobit u periodu od 10 godina i to počevši od godine kada je iskazana dobit. U prošloj godini, recimo, oslobođenje od poreza na dobit je iznosilo 17,3 miliona, a u 2015. godini 31 milion dinara.
 
Tu su i oslobođenja od lokalnih poreza, kao što su porez na imovinu, porez na sprovođenje urbanističkog plana ili porez za isticanje zaštitnog znaka. Na spisku je i subvencija države za obuku zaposlenih, takozvanu FAS trening akademiju, za koju se godišnje izdvaja 12,2 miliona dinara, a ukupna cifra koju su srpski poreski obveznici platili i za ovaj trening je blizu 100 miliona dinara. Takođe, Fijat uživa i niže cene energije, mada se u bilansima ne vidi koliko je tačno iznosila ova subvencija. 
 
S druge strane, iz godine u godinu poslovni rezultati Fijata su sve lošiji, pa je prošle godine, prema analizi ekonomiste Dragovana Milićevića, poslovna dobit ostvarena isključivo zahvaljujući državnoj pomoći od 3,8 milijardi dinara.
 
"Finansijski pokazatelji poslovanja FCA Srbija ukazuju na pad poslovne aktivnosti, što je i očekivano jer se iscrpeo postojeći poslovni model zasnovan na ovom tipu automobila. Bez novih modela FCA praktično funkcioniše dok traje državna subvencija. Kod FCA je neobično i to što je učešće materijala u prihodima 84 odsto, što je nepojmljivo u automobilskoj industriji. Razlog je pre svega nabavka komponenata po uvećanim cenama od zavisnih društava Fijata. Uvoz delova za automobile, samo iz Italije i Poljske za potrebe Fijata vredan je oko 450 miliona prema podacima o uvozu Srbije, a ta ista roba je prema podacima o izvozu iz ovih zemalja u Srbiju vredna 230 miliona evra", kaže Milićević za "Danas", pozivajući se na bazu podataka o trgovini UNCTAD-a i Trejdmapa.
 
Podsetimo i to da je u Fijatu gotovo dve nedelje na snazi štrajk radnika koji zahtevaju veće plate. Proizvodnja je stala, a zbog vanredne situacije reagovala je i Predsednica vlade Ana Brnabić koja je naložila da se započnu pregovori na najvišem nivou zbog problema u kragujevačkoj fabrici. 
 
U pregovorima bi, po njenoj najavi, trebalo ona lično da učestvuje, ali i menadžment te kompanije iz Italije, poslovodstvo iz Srbije i predstavnici štrajkačkog odbora.
 
Kako je saopštila Vlada Srbije, premijerka je takvu odluku donela zbog "izuzetne važnosti koju fabrika Fijat ima za ekonomiju Srbije, grad Kragujevac, domaće kompanije koje su angažovane od strane Fijata i za zaposlene radnike i njihove porodice".
 
Navodeći da se i pored ranije potvrde dolaska, predstavnici Štrajkačkog odbora fabrike Fijat "iz nepoznatih razloga" nisu pojavili na današnjem sastanku s premijerkom i predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem, Vlada je pozvala taj odbor da "hitno uđe u pregovore i tako pokaže odgovornost prema radnicima Fijata i celoj Srbiji, jer Fijat čini važan deo domaće ekonomije".
 
Iako je rečeno da se predstavnici sindikata nisu odazvali pozivi, ali je predstavnik sindikata Nezavisnost, Zoran Stanić, rekao za Insajder da od Vlade Srbije nisu ni dobili poziv na pregovore.
 
Ceo tekst "Danasa" o povlasticama i o tome koliko Srbija ulaže u Fijat možete pročitati OVDE.
  • Brus Vilis

    08.07.2017 21:56
    Meni liči na javnu kuću koja Italijanima plaća da se omrse.
  • Zzeljko

    08.07.2017 21:28
    Drzavna nepresusna sisa
    Samo daj,daj daj daaaaaaaaaj....pa dokle bre vise!!!nije nase,trazi i trosi!nisu sposobni da naprave od dinara,da im ostane 10para ciste zarade,a ovamo se frljaju milionoma i milijardama,kakva sramota!jos kao drze ugovore pod poslovnom tajnom!sjajno ja nemam vise sta da kazem na ovakvo sra**e!
  • Salamander

    08.07.2017 21:09
    U Japanu je postojao HaraKiri
    Hara= sam centar bica
    Kiri= iseci

    Ovi nasi samoproklamovani politikanti vrse SrboKiri

    A mi cutimo.
    Znaci ofobravamo?



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.