Pokušao da ukrade olovne cigle iz Vinče, pa se ozračio

Tehničar JP "Nuklearni objekti Srbije" (NOS), iz zgrade velikog nuklearnog reaktora u Vinči pokušao je da iznese olovne cigle.

On navodno nije znao da je reč o ozračenim predmetima, tako da je uspeo da se kontaminira, a posumnjalo se da je "zagadio" i prostorije u kojima je boravio, što se posle preduzetih koraka ispostavilo kao netačno.

On je radioaktivni metal izneo u rancu, ali je prilikom napuštanja dvorišta preduzeća detektor počeo da pišti kada je registrovao zračenje. Radnik je odmah postavljen u specijalno odelo, kako ne bi kontaminirao kolege, zatim je izolovan na humanu dekontaminaciju, gde je utvrđeno da su mu samo ruke ozračene. Očišćen je raznim hemijskim sredstvima, tuširan je u specijalnim uslovima, sa posebnim kanalizacionim odvodima.

Odgovorno lice za zaštitu od jonizujućeg zračenja Ivan Knežević, rekao je za "Novosti" da je čovek kasnije u uređaju, meraču aktivnosti celog tela proveo 45 minuta i da je pokazalo da ništa opasno nije udahnuo.

 "To je pokazatelj da nema radioaktivnih čestica u organizmu. Već mu je zakazan sistematski pregled, sa analizom krvi", rekao je on za ovaj list.

Posle akcidenta dekontaminacija je trajala četiri sata, a na teren je izašla i policija. Kako se naglašava, olovne cigle su slobodno stajale u podrumu zgrade i zračile, što dodatno plaši radnike koji mogu da dođu u kontakt sa njima.

Sa akcidentom zvanično nisu upoznati u Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja, kao ni u nadzornom odboru JP "NOS", ali ni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u čijoj nadležnosti se nalazi delatnost NOS.

"Novosti" su više puta ukazivale da Srbija nema inspektora za nuklearnu bezbednost. Iako je ministarstvo prosvete raspisalo konkurs, na njega se zbog male plate niko nije prijavio. Zato u slučajevima krize ne postoji inspektor koji bi na terenu utvrdio šta se dogodilo. 

Dodajmo još da je Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja saopštila da je Srbija spremna za eventualnu nuklearnu nesreću. O tome više OVDE.

  • Napoleon III

    12.07.2017 17:20
    Darvinova teorija na delu
  • CX

    12.07.2017 13:18
    Tragi-komedija jedne države
  • C

    12.07.2017 11:05
    "olovne cigle su slobodno stajale u podrumu zgrade i zračile, što dodatno plaši radnike koji mogu da dođu u kontakt sa njima."

    Koji je ovo otpad od drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija