Od zaposlenih u Fijatu jeftiniji samo indijski autoradnici

Sa platom manjom od 300 evra radnik fabrike Fijata u Kragujevcu je najjeftiniji u Evropi, a među najjeftinijim i u svetu.
"Danas" piše da s obzirom na to da štrajkači traže povećanje bruto plate sa 38.000 na 45.000 dinara, to znači da je njihova bruto satnica, uz standardnu 40-satnu radnu nedelju, svega 2,25 dolara. Od zemalja velikih proizvođača automobila samo Indija i možda neka fabrika u Meksiku plaća radnike manje nego Fijat u Kragujevcu.
 
Prema istraživanju Volstrit žurnala, u 2015. godini Indija je bila daleko najjeftinija destinacija sa satnicom od 1,09 dolara. Autokompanije su plaćale radnike u Meksiku od jedan do tri dolara na sat, dok su plate autoradnika u Brazilu ili Kini nedostižne za nas. Satnica radnika u Brazilu iznosila je oko šest dolara, a u Kini nešto više od pet dolara na sat. Ako zanemarimo ove daleke destinacije i pogledamo istočnoevropsko okruženje, srpski autoradnici su daleko najjeftiniji.
 
Prethodnih godinu, dve veliki broj fabrika automobila u Istočnoj Evropi se suočavao sa štrajkovima i zahtevima za povećanja plata. Tako su Mađari u Audijevoj fabrici početkom godine izborili povećanje bruto plate sa 900 na 1.000 dolara, što je rast satnice sa 5,6 na oko šest dolara. U Češkoj recimo Škoda plaća radnike 9,85 dolara po satu, dok najbolje stoje Slovaci koji na primer u Folksvagenoj fabrici zarađuju satnicu od 12,5 dolara, pet puta više nego Kragujevčani. 
 
"Danas" pita i to koliko bi štrajk zaposlenih u Fijatu mogao da košta Srbiju, a koliko samu fabriku? Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da se radi o 440 vozila dnevno što bi moglo da izazove štetu od 0,1 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda proizvoda. Ipak, jednomesečni štrajk bi bio mnogo veći udarac za Fijat. 
 
"Mesečna prodaja automobila fijat 500L koji se proizvodi u Kragujevcu na dva najveća tržišta, Evropi i SAD, za ovaj model iznosi oko 6.735 vozila (bazirano na mesečnoj prodaji ovog modela u prvih šest meseci). Ovo čini oko 2,3 odsto ukupne mesečne prodaje u junu Fijat Krajsler automobila (FCA) na ova dva tržišta koja čine preko 90 odsto ukupne prodaje FCA", piše "Danas".
 
Radnici kragujevačke fabrike Fijata protestuju zahtevajući povećanje plate. Međutim, ne nailaze na razumevanje rukovodstva kompanije, koje ne želi da pregovora dok makar ne zamrznu štrajk. Sa druge strane ni Vlada Srbije se ne pokazuje kao najuspešniji medijator spora između zaposlenih i poslodavac. Ministarstvo privrede je danas saopštilo da ne može da obezbedi platu od 45.000 dinara koju radnici zahtevaju, o čemu možete da čitate OVDE.
 
Takođe, Protokol o početku pregovora o prekidu štrajka, koje je Minsitarstvo privrede predložilo štrajkačima, odbijen je. Oni ostaju pri svojim zahtevima. 
  • Bond008

    16.07.2017 09:39
    10 god je obecano investitoru
    Da ce radnici raditi za minimalac i to ce da garantuĵe vlada Srbije. Nadam se da je sada jasno kako nam se traći zivot. Proizveli su roblje od nas i sada nas jeftino prodaju. Povecanja nece biti jer to garantuje vlada.
  • *

    16.07.2017 09:29
    Samo jedna bitna napomena.... ovde je rec o BRUTO PLATI 38.000 STO ZNACI NA RUKE NE VISE OD 25.000 smenski rad 8 sati tuzno.... Tako da profesori tisina idite na strand ako niste uplatili more na rate i uzivajte... ima gore golgote od prosvete upravo se bude....
  • mika

    16.07.2017 08:24
    Iako mislim da treba da se bune i da fijat treba da se seli ako mu je skupo,
    cisto da pomenem reference radi, profesor u srednjoj skoli u novom sadu ima 40000 din.
    Verujem da je vecina od 3500 radnika i clanova njihovih porodica glasalo za brze jace bolje.
    Strajkom se ide na bolje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.