Direktor "Goše" tvrdi da će radnici dobiti sve zarade

Direktor "Goše" Milutin Šćepanović za N1 kaže da je sa Vladom Srbije dogovoren reprogram duga od 512 miliona dinara na 60 meseci i dodaje da se rukovodstvo obavezuje da će radnicima biti isplaćene sve zarade.
Šćepanović ističe da je sastanak u Ministarstvu privrede održan u petak i da je tada dogovoreno da država Goši reprogramira dug koji je nastao za vreme dok je vlasnik Goše bila slovačka firma Žos Trnava a na ime neisplaćenih poreza i doprinosa kao i zdravstvenog osiguranja za 4,5 godine.
 
"Ukupne obaveze prema Vladi Srbije su 512 miliona dinara. Za taj iznos moramo dati garanciju državi u vidu hipoteke nad opremom ili imovinom Goše", navodi on.
 
Šćepanović naglašava da se istovremeno rukovodstvo obavezuje da će isplatiti sve obaveze radnicima tako što će prodati proizvode koji su već napravljeni i koji su u fabrici a koji zbog štrajka nisu isporučeni. On je podsetio da se radnicima duguje 17 plata i da prodajom tih proizvoda dug može biti isplaćen delimično ili u celosti.
 
Uveren je da će rešavanjem ta dva pitanja Goša krenuti u proces proizvdonje. Poručio je radnicima da se ne iznuruju štrajkom glađu već da veruju u ono što je dogovoreno sa Vladom Srbije.
 
Ranije danas četvorica radnika "Goše" započela su štrajka glađu. Kako su rekli za "Blic", to je vapaj očajnika, jer posle 115 dana obustave rada ništa nisu postigli, nijedan od problema koji su doveli do štrajka nije ni počeo da se rešava.
 
"Jedino što čujemo, i od poslodavca i od države, jeste "krenite da radite pa će problemi početi da se rešavaju". A iz ministarstava, za rad i privredu, niko ne može da nam kaže da li će fabrika nastaviti da radi u okviru zakonskih normativa, da li će nam uplaćivati doprinose, poreze, ili će nastaviti kao do sada u poslednjih pet-šest godina. Samo "počnite da radite, krenite s poslom". Pa, ko ima pravo da od ljudi traži da počnu da rade bez para?", kaže za "Blic" Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora.
 
U štrajku glađu je i predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujčić, a bilo je mnogo više onih koji su se prijavili da se ovoj četvorici pridruže, ali je postignut dogovor da nema potrebe da svi odjednom započnu štrajk.
 
Radnici "Goše" postigli su ranije dogovor sa novim poslodavcem da im se zaostali dug, u proseku između 600 i 700 hiljada po zaposlenom, isplati u 16 rata, ali od toga nije bilo ništa. Nije isplaćena nijedna rata, čak ni obećana pomoć u celosti, umesto po 100 hiljada dinara dobili su 70, a od 25. maja nisu dobili ni dinar.
 
Podsetimo, trenutno su u toku i štrajkovi u Fijatu i Gorenju, a juče je u Novom Sadu održan protest podrške svim radnicima koji se širom Srbije bore za svoja prava i golu egzistenciju. Kako je izgledao protest možete pogledati OVDE.
  • Privatnik

    17.07.2017 15:45
    Jasno je kako mogu...
    Očigledno po "nečijoj" naredbi se ovo i događa!
    Npr. ja, namerno, da se ne j*** sa sitnim uplatama, dva meseca ne platim doprinos za nezaposlenost, te mi odmah i obavezno stiže opomena od poreske uprave!!! Ako ne platim u roku od 5 dana, ide blokada i plenidba na 600 dinara!
    Kako oni mogu da ne plaćaju obaveze "državi" 17 meseci, prosudite sami!
  • Nella

    17.07.2017 13:23
    Kakvu garanciju?
    Kako se Vlada RS uopšte usuđuje da traži bilo kakvu garanciju????
    Pa oni su DIREKTNI KRIVCI za to!!!
    Većinu fabrika su prodali belosvetskim hoštaplerima, a nisu ih kontrolisali!!! Verovatno zbog dila sa njima!
  • Osoba M

    17.07.2017 12:57
    "...i dodaje da se rukovodstvo obavezuje da će radnicima biti isplaćene sve zarade". Da li se obavezuju tako sto ce staviti licnu imovinu kao garant? Ne? Manite se onda mlacenja prazne slame. Verujuci na rec Vama i Vasim garancijama su i dosli u ovu situaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.