Zoran Pašalić novi zaštitnik građana

Zoran Pašalić izabran je u Skupštini Srbije za zaštitnika građana. Za njegov izbor glasala su 142 poslanika, dok je protiv bilo njih 20.
Pašalića, predsednika Prekršajnog apelacionog suda, za ombudsmana su predložile stranke vladajuće koalicije, a taj predlog utvrdio je skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Opozicija mu je tokom rasprave zamerila zbog toga što je studirao 13 godina sa prosečnom ocenom 6,72.
 
On će stupiti na dužnost polaganjem zakletve pred Skupštinom Srbije koja glasi: "Zaklinjem se da ću svoju dužnost obavljati odgovorno, nepristrasno i nezavisno, u skladu sa Ustavom i zakonom i da ću savesno raditi na zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda".
 
Pašalić je od marta 2003. radio kao sudija za prekršaje u Beogradu, a u decembru 2008. imenovan je za starešinu Gradskog sudije za prekršaje Beograda. U januaru 2010. imenovan je za vršioca funkcije predsednika Višeg prekršajnog suda, a od oktobra 2013. godine je predsednik Prekršajnog apelacionog suda.
 
Skupština bira ombudsmana većinom glasova svih narodnih poslanika, na pet godina, a ista osoba može biti najviše dva puta uzastopno birana na ovu funkciju. Zaštitnik građana je ovlašćen da kontroliše zakonitost i pravilnost rada organa uprave. 
 
Nije ovlašćen da kontroliše rad Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava. Ima pravo predlaganja zakona iz svoje nadležnosti. Vlada, odnosno nadležni odbor Skupštine, obavezni su da razmatraju inicijative koje podnosi.
 
Ovlašćen je da u postupku pripreme propisa daje mišljenje Vladi i Skupštini na predloge zakona i drugih propisa, ako se njima uređuju pitanja koja su od značaja za zaštitu prava građana.
  • Andrej

    20.07.2017 19:58
    Zašto ga svi odmah napadaju, čovek je više nego kvalifikovan da bude fikus.
  • profesorka

    20.07.2017 17:29
    Osveta
    Osveta loših đaka. Poruka studentima: nije važno šta i kako da naučite na fakultetu, važno je da ste podobni (prebodobni).
  • Podbara Original

    20.07.2017 17:21
    Tako treba
    Narod koji je odusevljen SNS-om ne zasluzuje bolje.Ovaj mediokritet je urangu sa:Risticevicem,Vulinom,Majom Gojkovic,Martinovicem.Jovanovim.... i nekim ministrima.Tako vam i treba,ovaj Jankovicu nije ni do kolena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.