"Ubistva u centrima za socijalni rad posledica niza propusta"

Ubistva u centrima za socijalni rad u Srbiji posledica su niza propusta različitih institucija, rekao je ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević.
Kako je rekao, nakon analize je utvrđeno da zbog propusta drugih službi Centar za socijalni rad u Rakovici nije imao jasnu sliku o slučaju ubistva.
 
Đorđević je na sednici Odbora za rad i socijalna pitanja rekao da su analize ukazale da stručnjaci organa starateljstva nisu prepoznavali postojanje porodičnog nasilja nego su ga tretirali kao konflikt u parnici za vršenje roditeljskog prava i zaštite prava deteta jačeg intenziteta koji se mogao kontrolisati. On je naveo i da su institucije sistema koje su imale zadatak da Centru pruže obaveštenja o nasilju o porodici, a time pruže pomoć i podršku u proceni nasilja, imale propuste u svom radu, u prvom planu policija.
 
"Postoji indicija da se M.Đ. policiji Policijske stanice Rakovica i Savski venac više puta obraćala za pomoć zbog nasilja u porodici i ugrožene bezbednosti, ali kad su se stručni radnici 2016. godine obratili da o tome dobiju podatke Policijska stanica Rakovica im je pružila odgovor da na evidenciji nemaju te prijave, što govori o tome da se nisu na adekvatan način bavili evidentirajnem i procesuiranjem tih prijava ili za to postoje neki drugi razlozi”, rekao je on.
 
Istovremeno se vidi da se policijska stanica u Rakovici septembra 2016. godine obratila Centru za socijalni rad sa obaveštenjem da je Marko Nikolić policiji prijavio da M.Đ. i partner njene sestre vrše nasilje nad detetom kako bi Centar po tome postupao, dodao je Đorđević.
 
Ministar je rekao i da komisija ustanove "Laza Lazarević" nije u dovoljnoj meri prepoznala disfunkciju ličnosti Marka Nikolića. "Nije prepoznala porodično nasilje, a njega kao rizičnog u roditeljskoj ulozi. Evidento je da je stručna procena bila neadekvatna, kao i procena veštaka", istakao je Đorđević. Takođe, navodi da je Centar za socijalni rad od predškolske ustanove dobio podatke koji ničim nisu ukazivali da postoji problem u ponašanju oca.
 
"Na osnovu ovakvih izveštaja i procena, Centar za socijalni rad je stekao pogrešnu sliku da je otac adekvatan u roditeljskoj ulozi", rekao je Đorđević. Napomenuo je da još nisu realizovane sve procedure u Centru za socijalni rad u Rakovici jer se članovi tima još uvek nalaze na lečenju zbog ranjavanja prilikom pokušaja da zaustave ubicu.
 
Đorđević kaže i da je u Centru za socijalni rad Novi Beograd nadležni organ starateljstva postupao u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, ali nisu u svim segmentima ispoštovani propisani standardi stručnog rada. On je naveo da je tim stručnjaka organa starateljstva bez obzira na iznete propuste imao značajna ograničenja koja su se pre svega ogledala u izostanku adekvatne komunikacije između nadležnih institucija sistema.
 
Đorđević je, kaže, izdao nalog direktoru Centra za socijalni rad da odmah po dobijanju zapisnika o nadzoru nad stručnim radom pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti rukovodioca u odeljenju Novi Beograd i svih stručnjaka organa starateljstva koji su bili angažovani u radu na organizovanju zaštite od nasilja u porodici i zlostavljanja dece.
 
Ministar je doneo obavezujuće upustvo o načinu realizacije obaveza centara za socijalni rad u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Naveo je da je već razgovarao sa svim direktorima centara za socijalni rad, a da će 26. jula održati sastanak sa predstavnicima svih lokalnih samouprava. Kaže i da će Ministartvo za rad ubrzo izraditi posebno upustvo za rad centara za socijalni rad.
  • Deks

    20.07.2017 18:03
    Iz okolnosti ovog zadnjeg tragičnog slučaja znamo da je Marko Nikolić pretio radnicima Centra za socijalni rad u dužem vremenskom periodu pa se iz toga da zaključiti da su bili popustljivi prema njemu iz straha za sopstvenu bezbednost. Ko je ta osoba iz Centra koja bi donela preporuku Sudu da otac ne viđa sina znajući kakva je on konfliktna ličnost. Znamo da je on više zaposlenih u centru pratio do kućne adrese i jednoj zaposlenoj uništio automobil kiselinom a kada je zatražila advokata iz Centra, za zastupanje pred Sudom nakon što ga je zbog toga prijavila, odgovoreno joj je da na to nema pravo već mora privatno angažovati advokata. Zaposleni u Centru za socijalni rad nisu organ bezbednosti i njih ne treba kriviti ili barem ne one na referentskim pozicijama, ali je neoprostivo od policije, sudstva i sistema kao takvog zašto momentalno osobi koja preti bivšoj ženi a zatim i radnicima Centra nisu zabranili bilo kakav kontakt sa detetom i zašto protiv njega nisu bile preduzete represivne mere.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.