Ružić: Zapošljavanje u javnom sektoru zloupotrebljavano godinama

U lokalnim samoupravama 2.486 zaposlenih je višak, ali racionalizacija u tom sektoru neće niti sprovođena samo otpuštanjem već i reorganizacijom, rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić u intervjuu Fonetu.
Ružić je kazao da je prethodnih decenija i godinama zloupotrebljavano zapošljavanje u javnom sektoru, pa je za jedno radno mesto izmišljano više naziva, zbog čega je na kraju izračunato da postoji 3.700 definisanih radnih mesta.
 
"Imate na primer, radno mesto čuvar muzeja iz Uzun Mirkove ulice", rekao je Ružić i poručio da su "takve stvari nedopustive".
 
On je najavio katalog radnih mesta koji će 31. jula biti usvojen na sednici Vlade Srbije i ocenio da je to "dobar preduslov da se mnoge stvari dovedu na mesto". Kaže da će tim katalogom broj radnih mesta biti sveden na 800 ili 900.
 
Ružić ističe da postoje neke lokalne samouprave koje, "osnivanjem raznih fantomskih preduzeća, dozvole da to takozvano partijsko zapošljavanje bude kancer koji izjeda supstancu".
 
"To je nešto što Vlada sistemski mora da predupredi", rekao je Ružić i napomenuo da njegovo i Ministarstvo finansija mogu normativno i funkcionalno da utiču na te stvari.
 
Upitan o problemu neefikasne javne uprave u pružanju usluga građanima, Ružić je odgovorio da "svaka revolucija, koja se pokrene, ili uspe, ili pojede svoju decu".
  • Jeltitomeni

    23.07.2017 09:53
    Ružić: Zapošljavanje u javnom
    Koja drskost.Kako ga nije sramota da daje izjave pa koliko je njih zapošljeno po njegovom nalogu samo u JP Putevi Srbije. Tragično je i za narod i za državu da na ministarska mesta postavljaju ljude kojima je jedina preporuka partijska knjižica bez dana radnog staža uz to bahate i bezobrazne
  • Poltička trgovina

    23.07.2017 01:45
    Izuzetno drzak i bezobrazan lik.On govori o partijskom zapošljavanju, a ministarsko mesto je dobio političkom trgovinom i ucenom.Kad je i jedno javno preduzeće uradilo završni račun do 28.02. i da li je ikad neko smenjen zbog loših rezultata (jeste žuti kurta da bi na njegovo mesto seo crni murta).
  • PP

    22.07.2017 23:16
    U firmi, gde radim cca. pola radnika je u administraciji a pola je u proizvodnji . Naravno, firma je JKP . Istovremeno,zvanično u firmi nema viška zaposlenih!U poslednjih par godina obim posla se povećavao i na osnovu toga su primani novizaposlen . Namerno kažem zaposleni a ne radnici jer su primani samo u administraciju .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija