Srbija daje 50.000 evra po radniku stranom investitoru?

Poslovodstvo austrijskog proizvođača rasvetne tehnike "Cumtobel" tvrdi da od Srbije dobija osam miliona evra podsticaja za fabriku u Nišu, a ni ne krije se da je Srbija odabrana i zbog visoke nezaposlenosti i niskih plata.
Kako piše "Dojče vele", u austrijskoj kompaniji koja se bavi tehnologijom rasvete, ne skrivaju zašto idu u Srbiju. Lokalni list "Foralberger nahrihten" izvestio je sa skupštine akcionara "Cumtobel Grupe AG"  na kojoj je generalni direktor firme Ulrih Šumaher na bojazni sindikalaca i sitnih akcionara odgovorio da neće biti prebacivanja radnih mesta iz austrijske pokrajine Foralberg u Srbiju, već da je investicija u Nišu "dugoročno osiguranje za Foralberg".
 
Alfred Felder iz Upravnog odbora kompanije pojasnio je da je razmatrano osam istočnoevropskih zemalja te da je Srbija ponudila najbolje parametre među kojima je naveo: dovoljno radne snage – uz opasku da je nezaposlenost u Nišu oko 30 odsto, zatim niske zarade, dobru infrastrukturu i logistiku. I još da srpska vlada daje osam miliona evra podsticaja.
 
Kako je objašnjeno, 70 odsto komponenti će u Niš stizati iz Austrije, a na jugu Srbije će se sklapati za šta "u prvoj fazi" treba da bude uposleno 150 radnika. To bi značilo da je vlada u Beogradu "Cumtobel-u" osigurala subvencije, podsticaje ili druge olakšice u ukupnom iznosu od 53.333 evra po radniku, piše "Dojče vele".  Ova suma je dovoljna da Cumtobel pokriva troškove radne snage punih deset godina.
 
Ta računica se, doduše, menja ukoliko u Nišu narednih godina bude uposleno još radnika. No, iako sve strane govore o dugoročnoj investiciji, za sada se niko nije pohvalio ukupnim brojem radnika koji se očekuje niti kada bi oni, osim prvih 150, mogli da budu zaposleni.
 
U obraćanjima srpskih zvaničnika do sada nije bilo reči o iznosu podsticaja, osim izjave gradonačelnika Niša Darka Bulatovića da bi lokalna samouprava trebalo da „donira“ deset hektara zemljišta.
 
Takođe, nije jasno kako se najave austrijske kompanije da će se u Nišu samo sklapati proizvodi uklapa sa najavama direktora Privredne komore Marka Čadeža da je ovo prilika za niški region "da se polako vraća na ono što je nekada umeo jako dobro da radi, a to je da stvara inovativnu tehnologiju i dobre stvari".
  • Dobit

    26.07.2017 16:26
    @Moreinemorabit
    Porez na dobit u Srbiji već jeste 10%.
    Porezi i doprinosi na zarade za privatne preduzetnike u Srbiji su 68%. (+5% poreza na zaradu na teret poslodavca-jer su sami sebi poslodavci)
  • DRAGANešković

    24.07.2017 16:50
    Rešenje
    Dragan Nešković
    Dragan Nešković Кардинална грешка, треба сваком грађанину који нема посао да да тих 50.000,00 евра и из тога би се пробудила потрошнја и акција послова јер потрошнја буди, води и обогачује услуге и производнју. Ко год ово спроводи манифсетује своју тотално не знање. Све полу не писмени политичари. Поражавајуће. Решење постоји. То решење је скривени и прикрвено у нама свима у Србије јер ТУЂА РУКА СВРАБ НЕ ЧЕШЕ. позз. ДРАГАНешковић
  • Bestragija

    23.07.2017 19:50
    @Pustinjski banderas
    Verovao ili ne,i u sluzbama ima dosta preostalog casnog sveta koji niti odobrava niti ucestvuje u ovim svinjarijama koje On pravi sa svojom frakcijom tj. tom „elitom“ na koju mislis,ali ogromna kolicina novca se tu vrti,a s obzirom da konstantno izostaje podrska te prave elite koju pominjem a koja uporno cuti i gleda svoja posla,izmedju ostalog i iz bezbednosnih razloga,jer im nedostatak institucionalnog i pravnog okvira ne garantuje nikakvu sigurnost,a ova zemlja hrli u totalnu propast. Svima je manje vise jasno da on sa svojom kamarilom otvoreno pravi policijsku drzavu po ugledu na sve ostale supresivne rezime,a recimo nije mi jasno zasto nasa vojska nista ne radi po tom pitanju,vec ostaje ponizena i osiromasena,zivo bi me zanimalo da neko objasni to.

    @34SAD

    :-))))
    https://www.youtube.com/watch?v=xJjCnWm5cvE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.