Država kuka kako joj odlaze lekari, a neće da prizna srpske specijaliste

Aleksandra Tabakov iz Zrenjanina vratila se u Srbiju kao specijalista kliničke farmakologije, ali ovde ne može da radi kao lekarka jer nijedan državni organ ne može ili neće da joj prizna papire.
Piše: Gorica Nikolin
 
Aleksandra je, kao odličan, svršeni student medicine, 2008. godine dobila stipendiju Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta. Stipendija joj je omogućavala da završi master studije u Madridu, gde se i uputila u nameri da radi na svom obrazovanju. Ugovor koji je potpisala sa Fondom obavezao ju je da se, po završetku studija, vrati u Srbiju i radi najmanje pet godina. Pošto je završila master, uvidela je da može da dobije i specijalizaciju u Španiji, te je ostala da se usavršava. Međutim, kada se 2015. godine vratila u Srbiju da radi, sačekalo ju je iznenađenje - niko ne može da joj nostrifikuje zvanje.
 
"Nedugo po mom povratku, obavestila sam Fond za mlade talente da sam se vratila. Nisu imali nikakvu posebnu reakciju. S obzirom na to da pri Ministarstvu prosvete postoji ENIC/NARIC centar za priznavanje diploma, prvo sam se njima javila u nameri da mi se srede papiri. Tamo su me obavestili da više ne rade nostrifikaciju specijalističkih lekarskih diploma jer im je to suviše komplikovano, te da je procedura prebačena u Ministarstvo zdravlja. Međutim, u Ministarstvu zdravlja negiraju i tvrde da se nikada nisu time bavili i da je nadležno Ministarstvo prosvete", priča Aleksandra svoje doživljaje sa srpskom administracijom i prebacivanjem "vrućeg krompira". 
 
To je samo početak - s obzirom na to da je bila uporna u nameri da dobije prave odgovore, pisanim putem je pisala ministarstvima i dobila, nažalost, samo negiranja nadležnosti. U sektoru za zdravstvo rečeno joj je da bi univerzitet na kojem je diplomirala mogao da uporedi specijalizacije i reši probleme, ali je i u ovoj ustanovi dobila negativne odgovore.
 
"Dočekana sam sa odgovorom da se 'pobogu, ovde niko nikad time nije bavio'. Čak su mi poručili da se vratim u inostranstvo i lepo tamo nastavim život, što sam se uopšte vraćala. Međutim, ja ovde želim da radim i da ostanem u Srbiji, a dobijam samo pečat na papir i odgovor - nismo nadležni. Ja sam se u roku predviđenom za povratak vratila i sada mi ne omogućavaju da radim u Srbiji, a na to su me obavezali", priča Aleksandra Tabakov.
 
Aleksandra je dobila 13.000 evra da se usavršava, a ukoliko uskoro ne sredi papire, kršiće ugovorna načela i trpeti posledice - sve zbog državnog aparata. 
 
Ivana Knežević iz ENIC/NARIC centra kaže za 021 da se ovo krilo Ministarstvo prosvete ne bavi priznavanjem stranih specijalizacija. "Centar radi priznavanje stranih isprava sa osnovnih, master i doktorskih studija", tvrdi ona. 
 
Svetlana Zeković iz Ministarstva zdravlja kaže za 021 da nostrifikacija diploma lekara specijaliste nije u njihovoj nadležnosti.
 
"Upućujemo vas da se obratite Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja iz razloga što je članom 14. stav 1. Zakona o ministarstvima propisano da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obavlja poslove državne uprave koji se odnose na istraživanje, planiranje i razvoj predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i učeničkog i studentskog standarda, dopunsko obrazovanje dece domaćih državljana u inostranstvu, te nostrifikaciju i ekvivalenciju javnih isprava stečenih u inostranstvu", navodi ona.
 
U Regionalnoj lekarskoj Komori Vojvodine rečeno je za naš portal da se obratimo - Pokrajini. Međutim, pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš kaže da ovaj organ nije nadležan za visoko obrazovanje, već Ministarstvo prosvete i Univerzitet.
 
U Vladi Srbije nisu za 021 odgovorili da li postoji i koji je nadležan organ za ovaj postupak, a uzimajući u obzir da svi negiraju da im je to posao. Time država Srbija suštinski tera svoje obrazovane lekare u inostranstvo, gde će njihovo obrazovanje biti cenjeno, istovremeno kukajući kako ostajemo bez vrednog lekarskog kadra.
 
"Sada ne radim u struci, jer ne mogu, ni u državnim, ni u privatnim ustanovama. Ukoliko se država ne organizuje i konačno uredi ko je nadležan za svaki postupak prema građanima, biću primorana da se vratim u Španiju i nastavim da živim i radim", zaključuje Aleksandra Tabakov.
 
Inače, klinička farmakologija je na zvaničnom spisku deficitarnih oblasti medicine u Srbiji za 2017. godinu.
 
Ranije je 021 pisao kako mladi na volonterskim specijalizacijama samostalno ulažu na hiljade evra u osposobljavanje za deficitarna zanimanja, a država ih potom ne zapošljava. Više o toj temi čitajte OVDE.
  • Andreja

    16.11.2023 21:27
    posle 6 godina nema promena
    I ja trenutno pokusavam da nostrifikujem staz i specijalizaciju oftalmologije i opste medicine zavrseno u Beču, pa mi u ministarstvu zdravlja odbili i rekli da ne priznaju staž, da moram u Srbiji sa stažiram 6 meseci pa sa vidim dalje da polazem drzavni ispit sto je ok po meni, ali ipak cisto izivljavanje
  • B

    24.07.2017 22:01
    Bogata zemlja
    Vidi se da je Srbija jedna od najbogatijih drzava u poznatom svemiru i okolini. Ne samo da daje po radniku 50000EUR stranim investitorima, nego daje i 13000EUR za specijalizaciju koja ne moze da se nostrifikuje, s kojom ne moze da se radi, s kojom ta mlada zena samo moze da se vrati tamo gde je studirala.
    Da li je to sto tvrde komentatori koji su medicinske struke bilo poznato onima koji su dali stipendiju? Da li je moguce da bas niko nije nadlezan da ili nostrifikuje diplomu ili da trazi da se polozi razlika (utvrdi program i sve po propisu) ili da jednostavno kaze da neko s takvom specijalizacijom ne moze da radi ili nije potreban u Srbiji.
    Da li taj fond za talente polaze nekom racune? Ako polaze, kome? Pise li mozda neke izvestaje o radu i rezultatima? Ko je jos stipendiran, da li samo talenti ili i politicki podobni, rodbina politicara i slicno tome?
    Ovo pitam zato sto su se iznenadili kad se devojka vratila da odradi ono sto je dobila od drzave. Kao da im to da neko ozbiljno shvata ono sto je potpisao bas i nije uobicajeno
  • NSSS

    24.07.2017 20:57
    nsss
    mozda bi i priznali ali nema ko da cita i da razume sta tamo pise...svo moj do mog nepismenog u vlasti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.