Šabić: Srbija nije kolonija da investitor suspenduje zakone

Ugovor koji je Srbija sklopila sa Fijatom sadrži odredbe o poverljivosti, ali i odredbe o odstupanju od poverljivosti, ako to nalaže pravo Republike Srbije, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i dodao da Srbija nije kolonija pa da strani investitor suspenduje domaće zakone.

 

Šabić je za N1 podsetio da je nekoliko godina po potpisivanju ugovora odlučio po žalbi Verice Barać, a u korist javnosti, da se ugovor sa Fijatom objavi, posle čega je ugovor i objavljen ali većim delom zatamnjen. On dodaje da jedan deo ugovora koji se tiče ulaganja stranog investitora, uživa pravo na zaštitu i kaže da to nije sporno. Međutim, pita da li je normalno da građani ne znaju kako se trošio njihov novac i koliko je dato investitoru.
 
"Da li je normalno da bude tajno koliko će strani partner dobijati subvencija godinama, koliko srpske zemlje je dobio i koliko poreza je oslobođen? Sve i kada bi to mogli da opravdamo dobrom namerom, to je kršenje zakona. To vas dovodi i u sukob sa okruženjem, jer mi smo deo sveta u kojem nije dozvoljeno ugovarati neke aranžmane koji su mimo standarda", ističe Šabić.
 
Podseća da je ovo četvrta vlada od potpisivanja ugovora, a da je svaka bila dužna da ga objavi.
 
Govoreći o opravdanjima da će Fijat raskinuti ugovor i tražiti veliku odštetu ukoliko on bude objavljen, Šabić kaže da ta priča uopšte nije tačna i da nema zakona koji bi sprečili odavanje traženih informacija.
 
"Strani partner komercijalnim ugovorom ne može ugovoriti suspenziju zakona, ovo nije kolonija, ovo je suverena zemlja", naglasio je poverenik.
 
On je ukazao i na svojevremeni ugovor JAT-a i Erbasa, koji je takođe bio tajan i veoma "skup", a čije neobjavljivanje je isto tako pravdano strahom da će nas tužiti za 500 miliona evra. "Ugovor je posle toga objavljen i jesu li nas tužili? Nisu", ističe Šabić.
 
Ugovor s Fijatom ističe sledeće godine, a pitanje je da li će on biti produžen. Šabić kaže da bi Srbiji produženje tog ugovora dobro došlo, ali da novi ugovor mora da bude dostupan javnosti uz garancije stranom partneru da će ono što jesu njegovi interesi biti zaštićeno.
 
A šta je rukovodstvo ponudilo radnicima Fijata, i da li su oni to prihvatili, možete pročitati OVDE.
  • NS

    24.07.2017 19:08
    kolonizovao nas je SNS
    Mi nismo ni zapadna ni ruska kolonija, vec smo kolonija ovih na vlasti. Vucic je, bez ikakvog srama i stida, reklamirao Srbiju kao mesto jeftine radne snage. Naravno da ce i nase i zapadne i ruske i kineske i korejske i svacije firme to koristiti u svoju korist.
  • Konsterniran

    24.07.2017 18:45
    Teška kolonija
    Kada takozvana država uslišava sve zahteve stranih "investitora" a nijedan naroda,
    to nije kolonija?
    Jeste, kolonija smo i to vlasni[tvo jedne porodice, koja je "legalno izabrana i opšte podržana".
    Inače, svi diktatori svih banana država i kolonija neprestano ponavljaju tu izreku.
    "Da su legalno izabrani i opštepodržani od naroda."
    A ovamo radnike kojima pozli - špricaju u fabričkoj kancelariji Hitne, da bi mogli da završe smenu.
    Mnogo će gadna da bude buna. Rumuni će se konsternirati kad to vide.
  • /

    24.07.2017 16:53
    /
    @Мунгос
    budala je onaj koji ne vidi da smo ruska kolonija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.