Kažnjen jer je vozio 51 umesto 50 kilometara na čas

Beograđanin Dragan Glišić dobio je kaznu za prekoračenje brzine, jer je umesto propisanih 50 kilometara čas, putem jurio 51 kilometar na čas.
"Novosti" prenose slučaj 34-ogodišnjeg Beograđanina koji je kaznu zbog brze vožnje dobio vozeći kroz Vojku kod Stare Pazove. 
 
Putovao je zajedno sa suprugom i decom, sa neophodnom saobraćajnom opremom, ispravnim dozvolama i vozilom, kada ga je u Vojki zaustavio policajac. Sve je, kako kaže, pregledao i sve je bilo u redu. Ipak, naglasio mu je da je prekoračio brzinu zbog čega je počeo da mu piše prekršajni nalog od 3.000 dinara.
 
Kako kaže, sve vreme kroz naselje je vozio 50 kilometara na čas. Najpre je mislio da je prevideo da je dozvoljena brzina kroz Vojku 40 kilometara na sat. Međutim, bio je šokiran kada mu je saobraćajac rekao da nije kažnjen zbog prekoračenja od 10 kilometara, nego zbog toga što je prekoračio brzinu za jedan kilometar na čas. 
 
"I još je dodao da bi ova kazna trebalo da mi bude nauk da sledeći put 'ne gazim' tako brzo. Ono što me najviše iznerviralo jeste što skala na brzinomeru mog automobila ne može sa preciznošću da pokaže brzinu od jednog kilometra na sat. Na mom uređaju to je manje od pola milimetra. Baš zbog toga što je izuzetno teško utvrditi sa sigurnošću da li je neko premašio brzinu za tako male vrednosti, bilo mi je jasno da je policajac samo ispunjavao svoju kvotu, pa ko mu naleti", dodaje je "neoprezni" vozač za "Novosti".
 
Ako se kazna plati na licu mesta, onda je ona upola manja. Glišić navodi da mu nije problem što je platio 1.500 dinara, ali ističe da je njegovo negodovanje stvar principa, jer ga policajac stavlja u isti koš sa onima koji voze prebrzo.
 
Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, kazna za prekoračenje brzine u naseljenom mestu, za vožnju koja je do 10 km na čas veća od dozvoljene, iznosi 3.000 dinara. Za vožnju bržu za 11 do 20 kilometara od dozvoljene kazna je 5.000 dinara, a od 21 do 50 kilometara na čas "preko crte", 6.000-20.000 dinara. Za brzinu od 51 do 70 kilometara na sat veću od dozvoljene, vozača će "olakšati" za 15.000 do 30.000 dinara, a za brzinu koja je iznad 70 kilometara veća od dozvoljene, kazna je zatvor od najmanje 15 dana ili novčana kazna u rasponu od 100.000 do 120.000 dinara i 14 kaznenih poena.
  • Ninko

    16.01.2023 22:54
    Panduri
    U Zaječaru ,na putu Zvezdan panduri stavljaju radar na samom izlazu gde postoje neke fabrike .vozači prodju naseljeno mesto opuste nogu i prekorace brzinu i tih 100m do pandura. Znači prekoračis brzinu pored neke livade i on ti zapiše kaznu. To su sljamovi Sns-a pogotovo klinci ukurazeni
  • Robert

    31.08.2019 13:45
    Bezobrazluk policije
    Ne znanje vozača dozvoljava da kod kontrole brzine prolaze ovakve gluposti. Naime po zakonu prvo što vozač treba da bude obavešten da se na odredjenoj deonici puta vrši kontrola brzine jer ne može po zakonu neko da vas slika i snima a da o tome ne znate ništa pa da posle te snimke priloži kao dokaz na sudu. drugo, stacionirana radarska kontrola mora jasno da postavi čunjeve za bezbedno uklanjanje zaustavljenog vozila iz saobraćaja a ne da ga stavi na sred puta ili skloni na neku travu/blato itd kao što i rade. treće, policajac koji vas zaustavlja mora imati kompletnu uniformu od koje je deo i reflektujući prsluk a zaustavljanje treba da obavi svetlećiom fluorescentnom palicom a ne mlataranjem ruke ili nesto trece. ako se sve ovo ne ispostuje svakako imate pravo na to da uslikate ili snimite celu situaciju pa prilozite kao dokaz sudiji. pametno je imati u vozilu snimač za kola koji beleži i brzinu na osnovu GPS-a koji je precizniji od radara i vaše kazaljke cajgera a pri tom imate video i audio zapis o kompletnom ponašanju i ophodjenju policajca prema vama, npr kad vas vec zaustave zbog "brze voznje" vi trazite potvrdu o ETALONIRANJU mernog uredjaja, naravno konkretno za taj serijski br i model, sto moraju imati kod sebe u datom trenutku a ako nemaju onda ste im oborili dokaz jer etaloniranje odredjuje klasu tačnosti konkretnog mernog uredjaja i govori o tome u kojim tačno uslovima rada ispunjava tu klasu tačnosti (temperatura, vlažnost vazduha, vremenske nepogode itd)
  • Deki

    27.07.2017 08:39
    Ok, slažem se da je ovo moglo i da se oprosti,ali:
    Ako je policajac uperio radar i radar snimio prekoračenje brzine,pa čak i od 1km/h, policajac to mora da piše. Novi radari, kako ih od milošte zovemo FAMA, snimaju i video zapis koji se NE MOŽE BRISATI(ne na licu mesta). Dalje, nigde u našem zakonu ne piše da se toleriše 1,2,3 km/h ili 5%, to su izmišljotine i želje nas vozača.
    Ne postoji plaćanje na licu mesta,kao što piše u tekstu, samo u bankama,poštama i ako se plati u roku od 8dana onda je 50%
    Ovo jeste pomalo apsurdno,ali je po zakonu,svidjalo se ili ne.
    Mnogi automobili(proizvođači), baždare brzinomere tako da pokazuju malo veću brzinu od stvarne. Pa tako ako brzinomer pokazuje 50km/h vi se ustvari krećete 48km/h.
    Upravo zbog ovih situacija. Kod mene je to slučaj na Vectri C, a i prethodni auto Audi A4 i Grande Punto su isto pokazivali više, upravo zbog bezbednosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.