Predloženo formiranje specijalizovanih jedinica u Centrima za socijalni rad

Predstavnici NVO koje se bave zaštitom žrtava nasilja u porodici predložili su formiranje specijalizovanih jedinica u Centrima za socijalni rad.
Prema predlogu nevladinih organizacija, te jedinice bi trebalo da se bave procenom bezbednosnih rizika i da omoguće hitnost u reagovanju. Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović istakao je da su te specijalizovane jedinice potrebne jer Centri za socijalni rad ne procenjuju bezbednosnu situaciju i jer policija ne vodi zapisnike kada se prijavi nasilnik u porodici.
 
"Da nam nasilje ne promakne moramo proći kroz neke faze - direktna prijava nasilja Centru za socijalni rad i policiji, koji će od toga napraviti zapisnik i koji će doći do tužioca", rekao je Stefanović. On je kazao da su nadležnim institucijama predložili da se izradi "uputstvo za procenu i utvrđivanje najboljeg interesa deteta".
 
"Ne može se insistirati na kontaktu deteta sa već nasilnim roditeljem", objasnio je Stefanović. Dodao je da je tim povodom i jedna od preporuka da se "dete koje prisustvuje nasilju u porodici smatra kao direktna žrtva nasilja", kao i da će se njegova bezbednost osigurati kroz "podršku nenasilnom roditelju".
 
Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) i Mreža Žena protiv nasilja predstavile su preporuke za unapređenje sistemskih mera u oblasti sprečavanja i zaštite od nasilja u porodici. Preporuke su upućene Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, Ministarstvu pravde i Ministastvu unutrašnjih poslova.
  • nebitno

    25.07.2017 23:37
    Kad idioti vode državu...
  • NS

    25.07.2017 18:23
    Možda je jeftinije dati im kancelariju u žandarmeriji. Ništa bez NVO inicijative.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.