"Obustaviti izbor zamenika tužilaca"

Ustavni sud dostavio je pisanu odluku kojom je pokrenuo postupak ocene zakonitosti pravilnika Državnog veća tužilaca (DVT) o prvom izboru na tužilačku funkciju i kao privremenu meru odredio suspenziju svih konkursa za nove zamenike tužilaca, saopštio je Alumni klub Pravosudne akademije.
Time se javnotužilačka organizacija našla u svojevrsnoj blokadi do konačne odluke Ustavnog suda o zakonitosti pravilnika.
 
Privremena mera Ustavnog suda po pravilu se ne objavljuje u "Službenom glasniku", već zbog hitne prirode i sprečavanja neotklonjive štete obavezuje čim je objavljena. U saopštenju se ističe da je dostavljanjem odluke Alumni klubu Pravosudne akademije omogućeno da se i Narodna skupština detaljno upozna s njenim razlozima i da odbije da izabere 18 kandidata za zamenike javnih tužilaca po predlogu DVT.
 
Alumni klub apeluje da, i zbog tih 18 kandidata, parlament zastane sa izborom i da ih ne izabere, kako se nakon konačne odluke Ustavnog suda ne bi ispostavilo da su nezakonito postali zamenici tužilaca.
 
Konačna odluka Ustavnog suda bi mogla da ima posledice i na sudbinu optužnica i istraga koju bi ti tužioci preduzeli, s obzirom da je moguća revizija odluke o njihovom izboru na osnovu Zakona o Ustavnom sudu, pa nije potpuno i tačno javno tumačenje Udruženja tužilaca Srbije da odluke Ustavnog suda deluju samo za budućnost, već one mogu izazvati posledice i na završene izbore za tužioce.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.