Smena predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj predložio je danas parlamentu da smeni Aleksandra Lipkovskog sa mesta predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta, kao i da ga razreši članstva u tom telu.
Inicijativu za razrešenje Lipkovskog podneli su članovi odbora iz vladajuće koalicije zbog, kako su naveli, neažurnosti u radu tog tela, a za njegovu smenu glasali su i članovi odbora iz opozicije, iz DS i LSV. Odbor je predložio da se za novog predsednika Nacionalnog prosveta saveta izabere Milibor Saković, član tog tela.
 
U raspravi o smeni, član odbora iz SNS Vladimir Orlić rekao je da su se ispunili svi zakonski uslovi za smenu Lipkovskog jer Savet nije usvojio više pravilnika i nije dao mišljenje na te predloge zbog čega su istekli svi rokovi i moralo je da reaguje resorno ministarstvo. Orlić je odbacio navode opozicije da smena ima bilo kakve veze sa novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i naveo da nisu tema kompetencije Lipkovskog i njegove izjave u javnosti, nego njegovo nepostupanje kao predsednika Saveta.
 
Aleksandra Jerkov iz DS, najavljujući da će podržati smenu, rekla je da je svojevremeno molila da se Lipkovski ne izabere za predsednika tog saveta, te da je upozorila da je reč o čoveku sa retrogradnim idejama u obrazovanju. Jerkov je, međutim, navela da razlog za smenu Lipkovskog nije neažurnost, kako je to obrazloženo, nego to što je tražio da ministar prosvete Mladen Šarčević prekine rad na, kako je naveo, skandaloznom nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i što taj savet nije bio saglasan sa pravilnicima koje je predlagalo ministarstvo.
 
Obrazlažući predlog za izbor novog predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta, Vladimir Orlić je naveo da je predložen izbor Milibora Sakovića kako bi se obezbedio kontinuitet u radu tog saveta, koji sada nema zamenika predsednika jer mu je istekao mandat. 
 
Prilikom glasanja o tom predlogu Jerkov iz DS i Olena Papuga iz LSV bile su uzdržane. Jerkov je rekla da ne može da glasa o tom predlogu jer ne zna ko je Saković, a Papuga je negodovala što taj predlog nije ranije upućen poslanicima, nego se iznosi na samoj sednici.
  • Dule

    25.07.2017 17:01
    Bio glavni kandidat za ministra prosvete prosle godine, jedan od cenjenijih srpskih matematicara, ali je nazalost clan opozicionih Dveri i verovatno se zamerio naprednjacima, pa ga sad kao svi zajedno salju sa funkcije, pa ce postaviti nekog Zukorlicevog ,,neretrogradnog" lika, sto bi rekla gospodjica Jerkov. Mogu zajedno profesoru Lipkovskom samo da pljunu pod prozor, zajedno sa Jerkov, ona ce doktoru matematickih nauka sa svojom smesnom magistraturom evropskih integracija nesto da kaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.