Centrima za socijalni rad "softver sa panik tasterom"

Plan Ministarstva za rad i socijalna pitanja je da u narednom periodu izradi softver koji će pružiti niz pogodnosti i mogućnosti radnicima u Centrima za socijalni rad, a između ostalog, imaće mogućnost i "panik tastera", izjavio je resorni ministar Zoran Đorđević.
Taj kompleksan softver, objašnjava, treba da zaživi u Centrima za socijalni rad, a kaže da za "panik taster" ima niz ideja kako ga sprovesti.
 
"Nije to klasičan "panik taster". Mi imamo prostoriju u kojoj se odigravaju razgovori, a izmenom zakona trebalo bi da vidimo na koji način možemo da snimamo te razgovore i da postoji video nadzor, kao i da eventualno, kada su rizični sastanci, može da bude prisutan neko iz fizičko-tehničkog obezbeđenja (FTO)", rekao je Đorđević. To je vrlo škakljiva tema, smatra ministar, jer postoji porodični zakon koji ne dozvoljava da treće lice, bez saglasnosti obe strane, prisustvuje tim razgovorima.
 
"Ukoliko postoji situacija, mi moramo brzo da reagujemo, brzina je merena u sekundama. Moramo promptno da reagujemo ukoliko se desi nešto u Centru za socijalni rad", rekao je Đorđević, nakon sastanka sa direktorima Centara za socijalni rad, gradonačelnicima i predsednicima opština iz cele Srbije. Ali, kako je dodao, te situacije dešavaju se svuda i potrebno ih je prepoznati i preduprediti.
 
"Moramo da vidimo kako da socijalni radnik, kada je prepozna, da njegova reč na sudu ima istu težinu kao tužiočeva. Za koga on, iz psihoanalize, ili iz bilo koje druge analize, vidi da postoji opasnost, da se predupredi i zabrani pristup, a ne da radnik kaže nešto, a da njegova reč na sudu nije obavezujuća", rekao je Đorđević.
 
Takođe, Đorđević kaže da je plan Ministarstva i da u vrlo kratkom roku uvede SOS telefon u Beogradu, po primeru dobre prakse kakva je u Vojvodini, da obezbedi edukaciju i ljude koji će da rade na tome, da se uspostavi pravilnik i da se propiše kako će se reagovati u situacijama.
 
"Očekujem da sve to vrlo brzo zaokružimo i onda će proraditi SOS telefon u Beogradu, a onda ćemo proširiti i na celu Srbiju", smatra ministar.
  • Smejem se, plakao bi

    27.07.2017 21:26
    Ma, ja, kako da ne...
    Ma, sve probleme u društvu i među ljudima rešavaju softveri, tasteri, Pravilnici, Sporazumi, zakoni, sagledavanja, razgovori, analize statsitike i čarobna tastatura.
    Samo ne ljudi, očigledno.
    Kako u socijalizmu nisu napadali socijalne radnike, ni pomišljali na to?
    A danas, napadju ih ybog prestanka isporuke pili'a, koje je neka NVO podelila dvaput, pa prestala. a onda svi pomislili da doživotno imaju pravo na to, te da im socijalni radnik krade njihovo međunarodnim pravima zagarantovano nedeljno pile...
    Oće, softver će to da reši.
  • Oni

    27.07.2017 13:54
    će
    Oni će to lako da prespoje, pa će se pretvoriti u Vučić taster, koji zvoni kod Ministra. GLUPOST!
    Apsolutno se slažem, kakvo fizičko-tehničko obezbeđenje (to su klasični portiri) i koga oni da spreče, samo će ugroziti i njihov život.
  • Moma

    27.07.2017 07:46
    kritika
    Nemojte tako,nije ovo glupo resenje vec samo dobar posao, da napuni necije dzepove.To treba da nam je znak za u ubuduce,nikako se njima ne treba obracati da neki problem rese,jer oni to nisu u stanju.
    Evo kako ja vidim rad tog panik tastera.Dodje sa nozem agresivni nasilnik u centar, ubode dva radnika a treci stiska panik taster da se spase.stize policija nakon deset minuta i pravi uvidjaj nad tri izbodena radnika centra.Rezultat,panik taster radi svoj posao,policija radi svoj posao,centar nastavlja sa radom,jedino sto imamo a to su unakazene ili ubijeni radnici centra ili ko vec.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.