Kazne ako ne brinete o nemoćnim roditeljima samo na papiru

Punoletna deca treba da brinu o svojim roditeljima, ali to nije detaljno regulisano zakonom.
Kazne ako ne brinete o nemoćnim roditeljima samo na papiru
Foto: Pixabay
Ne postoji ni kaznena politika koja bi ih na to naterala, a razne inicijative da se propisima uredi ova oblast još uvek nisu urodile plodom. Veći je problem ne što ne brinu ili ne mogu da im pomognu, nego što su često starije osobe izložene i nasilju.
 
"Ne verujem da bi se donošenjem zakona koji bi se bavio samo brigom o starima rešili problemi i sprečilo nasilje nad starim osobama", kaže za "Novosti" Nadežda Satarić iz nevladine organizacije za brigu o starima "Amiti". Ona smatra da u Srbiji i sada postoji dovoljno zakonske regulative koja zabranjuje nasilje nad starima u članovima Porodičnog zakona, ali je veći izazov primena tih zakona i saradnja raznih institucija u tom procesu.
 
"Deca su i sada u obavezi da izdržavaju svoje nemoćne roditelje kada ne mogu da zarađuju ili nemaju primanja. Zna se tačno da punoletna deca moraju novčano da pomognu i određeno je koliko ta pomoć treba da iznosi. Međutim, to se ne primenjuje iz prostog razloga što oni nemaju ni za sebe", kaže Satarić.
 
Kako objašnjava, priča o nasilju i o izdržavanju bi bila mnogo manje ako bi rešili osnovni problem, a to je da se pruži šansa i mogućnost radno sposobnima da rade i zarade za sebe i svoje porodice.
 
"Moramo da promovišemo značaj porodice i porodičnih vrednosti. Da vratimo porodicu u centar društva. Da radimo na vaspitanju i razvoju porodičnih vrednosti, a ne na kaznenoj politici. Nikada se problemi nisu rešavali kaznama", dodaje ona.
 
Advokat Milan Pavlović kaže da je našim zakonima u određenom domenu regulisana briga dece o roditeljima. Prema Porodičnom zakonu, dete je obavezno da izdržava roditelje ukoliko su oni nesposobni za rad ili nemaju dovoljno sredstava da sami sebe izdržavaju. Koliko je poznato, do sada niko nije odgovarao zbog nepoštovanja odredaba ovog zakona.
 
"Dete će izdržavati roditelja srazmerno svojim mogućnostima i ukoliko bi ta obaveza predstavljala veliko opterećenje za dete, onda roditelji ne bi imali pravo na izdržavanje. Zakonom o radu regulisano je i da zbog brige i nege članova uže porodice, zaposleni ima pravo na pet dana plaćenog odsustva u toku kalendarske godine", objašnjava Pavlović.
  • Aca

    10.05.2021 17:47
    Pokajtese ...
  • Limanka

    02.08.2017 00:18
    Teška tema...
    Odrastala sam u skladnoj porodici nekadašnje srednje klase. Otac je bio teško bolestan, apsolutno smo svi bili angažovani oko njega (mama, brat i ja). Tada se to još moglo. Kada je otac preminuo, počeo je naš finansijski sunovrat što je umnogome doprinelo tome da ni brat ni ja bolesnoj majci sada ne možemo pružiti odgovarajuću brigu. Trudimo se i to sve koliko-toliko za sada funkcioniše ali svaki dan se pitam - dokle? Evo prostog primera: moja majka više ne može da uđe u kadu samostalno, ja imam osteoporozu i još jedno teže oboljenje koje će vremenom dovesti do delimičnog invaliditeta, ne smem ništa teško da dižem. Pritom, samohrana sam majka maloletnog deteta...U toj situaciji, s pravom se pitam a gde je tu država da pomogne mojoj majci? Zašto mi država ne da neki beskamatni kredit da skinem kadu i u kupatilu ogradim mali prostor koji će služiti kao tuš-kabina? Od čega mami da kupim bilo koje potrebno ortopedsko pomagalo? Zašto mi država ne pomogne nekim, makar i minimalnim iznosom (nisam napomenula da sam nezaposlena), da lakše mogu o majci da se staram?
    Ne, država postoji samo da od mene, koja poseduje pišljivih 25m2 redovno traži da izmirim porez, ne pitajući da li imam za hleb i detetu a kamoli bolesnoj majci? Državu ne interesuje što moj brat takođe ne može da pomogne majci.
    Ovde je sve nažalost naopako...
    A, negde tamo u uređenim zemljama, shvatila sam zbog čega su toliko socijalno uređene: vode naročito brigu o deci, starima i bolesnima!
  • Srna

    01.08.2017 18:42
    Za advokata
    To sto ste napisali je istina , ja sam brinula o roditelju do zadnjeg dana...nasleđe nisam dobila dobila je snaja i brat.Ja mogu da kažem da je učinjena velika nepravda, ali meni niko ne može oduzeti moju radost pomešanu sa tugom koju sam proživljava sa Ocem to su dragoceni treni koji pamtim ceo život.Za razliku od moje snaje i brata koji su lenstina i bave se prevarama, meni niko ne može oduzeti moju vrednocu, smirenost, izdrzkjivost i snagu.Oni što su oteli su uvek besni, nervozni bez osmeha , stalno se svađaju. ..tako da, ko otima otima jer mu nešto fali u zivotu i glavi.Nije nasleđe ono što čini čoveka poštenim ili vrednim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.