Počela javna rasprava o Zakonu o građevinskim proizvodima

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je prvi put predstavljen nacrt Zakona o građevinskim proizvodima.
Počela javna rasprava o Zakonu o građevinskim proizvodima
Foto: Pixabay
- Građevinski proizvodi moraju da budu bezbedni i da, kada se ugrade, služe zaštiti života i zdravlja ljudi. Danas su počele javne rasprave koje će trajati do kraja avgusta. Očekujem da se zakon nađe pred vladom u septembru ili oktobru, a da se u jesenjem zasedanju nađe pred poslanicima - rekla je pomoćnica ministarke građevinarstva Jovana Atanacković.
 
Ona tvrdi da je donošenje tog zakona važno jer do sada nismo mogli da na standardizovan način proveramo, najpre, koji se građevinski proizvodi stavljaju na tržište, a nakon toga i da li dalje ispunjavaju standarde.
 
Prema njenim rečima, cilj je da se vidi koji su to proizvodi koji se danas izvoze, odnosno, koji su sigurno usaglašeni sa evropskim standardima i koji su spremni odmah da se podvedu pod zakon. Sa druge strane, ističe, trebalo bi da se razmotri situacija upravo onih privrednika kojima možda treba malo više vremena. Dodaje da će taj propis biti obavezan prilikom stupanja Srbije u Evropsku uniju.
 
Navela je da će zakon imati uticaj na privredu i na proizvođače, ali i na same laboratorije odnosno tela za ocenjivanje usaglašenosti.
 
- Taj posao će raditi određeni privredni subjekti koji će obavljati sertifikaciju - rekla je Atanacković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija