Banke protivzakonito naplaćuju građanima reklamacije

Banke u Srbiji naplaćuju građanima naknadu za neosnovanu reklamaciju i na ovaj način krše zakon.
Uvidom u cenovnike koje banke objavljuju na svojim sajtovima, može se videti da to čini najmanje deset banaka koje posluju na srpskom tržištu. I pored upozorenja Narodne banke Srbije da bi naknade trebalo da prilagode stvarnim troškovima, one uvode ovu taksu koja je suprotna i zakonu i logici.
 
Pritom, naplaćuju je od najmanje 500 do 1.000 dinara, a neke idu još i dalje pa na već postojeću taksu dodaju i iznos takozvanih stvarnih troškova. Jedna banka ovu uslugu tarifira kao 20 odsto reklamiranog iznosa.
 
Prema mišljenju Nacionalne organizacije potrošača Srbije, NBS bi morala hitnod a reaguje jer je reč o kršenju i Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.
 
"Prema propisima, svaki potrošač koji smatra da je usluga koju je dobio od banke nesaobrazna ima pravo da uloži reklamaciju, a banka je dužna da mu u predviđenom roku dostavi odgovor i obrazloženje. Dakle, nečije pravo na žalbu ne može da se naplaćuje, pa ni u slučaju da je neosnovano. To je protivzakonito, a NBS bi trebalo da sankcioniše ovakvo ponašanje", kaže za "Politiku" pravni savetnik NOPS-a Mladen Alfirović.
 
On dodaje da je interesantno da se NBS oglašava u nekim slučajevima, poput opravdanosti plaćanja računa u ime drugih lica, a kada je reč o osnovnim pravima svakog korisnika ćute.
 
Podsetimo, ovo je samo jedan trošak koje banke naplaćuju građanima, a ne bi smele. Više o tome OVDE.
  • Noname

    07.08.2017 11:33
    Po ovom obrazloženju, ni sud ne bi smeo da naplaćuje taksu na zalbu/prigovor bila ona osnovana ili ne....
  • LOL

    07.08.2017 10:14
    Vest u novinama je na zalost samo vest a ne resenje problema. Banke u Srbiji funkcionisu kao da zakoni za njih ne vaze. U skorije vreme sam sto licno sto u bliskom okruzenju imala na zalost uvid u kaubojsko poslovanje istih. U Bi banci sam prilikom otvaranja racuna popunila x papira prilozila licnu kartu itd., kada je kartica stigla bila je izdata na pogresno ime i na pogresnu adresu? Udata sam vec preko 20 godina i svi dokumenti su mi promenjeni odmah nakon promene prezimena.Na kartici se naslo moje devojacko prezime i adresa stanovanj iz detinjstva?Oni su preuzeli podatke ko zna odakle gde sam ja navodno imala otvoren racun neke stednje kao dete .Elem, da stvar bude gora kada sam trazila da se podaci isprave na karticama i papirima rekli su da je to jedino moguce da se uradi ako ulozim reklamaciju i da s reklamacija za svaku karticu i papir posebno placa iako je greska iskljucivo njihova.Duga situacija je u R banci kada je majka odplatila kredit otisla je da ugasi racun sto je proteklo bez problema da bi je nakon par meseci zvali da izmiri nekakav dug od 1-2 din, izmirila je i ponovo gasila racun popunjavajuci x papira to se za dve godine ponovilo jos 4 puta a za to su krivicu prebacili na program u racunaru.Tek kada je zapretila tuzbom prestali su da je maltretiraju.Poznanica se trenutno sudi sa P bankom koja je bez njenog potpisa kao vlasnika stana stavila isti pod hipoteku koju je potrazilo lice koje nije vlasnik i ne polaze nikakva prava a stan.
  • Serbus

    07.08.2017 09:43
    Pa Jorgobanka je placena da ne reaguje, idealan kandidat za guvernera..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.