Uskoro stalni nadzor radijskih i televizijskih stanica zbog autorskih prava muzičara

Sve radijske i televizijske stanice koje emituju muziku autora koje štiti Organizacija za zaštitu autorskih prava kompozitora, tekstopisaca i muzičkih aranžera Sokoj uskoro će se naći pod stalnim nadzorom.
Sokoj će u te svrhe angažovati špansku kompaniju BMAT, a kako bi se tačno znalo kada je emitovano određeno autorsko delo pod zaštitom ove organizacije. 
 
Ovo se uvodi, kako navode u Sokoju, jer su "ustanovili da muzički urednici koji popunjavaju "košuljice" sa emitovanim pesmama, često izostavljaju određene numere". Na taj način, kaže za 021 portparolka Sokoja Jelena Đukić, autori pesama ne mogu da naplate autorsko pravo tj. da dobiju honorar.
 
"Sokoj podjednako štiti autore svih žanrova muzike, pa se tako i zalažemo za poštovanje autorskog prava svih autora bez izuzetaka. Propusti prilikom popunjavanja košuljica imaju uticaj na sve autore podjednako", navodi sagovornica Radija 021. 
 
Od 2014. godine postoji interni monitoring sadržaja koji emituju radijske i TV stanice, koji jeste dao rezultate i uvid u ponašanje emitera. Međutim, kako kažu, to nije dovoljno da bi se obeštetili svi autori čija dela se koriste bez evidencije, pa tako i naknade, "te je neophodno 24-časovno nadgledanje, 365 dana u godini".
 
"Interni monitoring koji sprovodimo je pokazao dobre rezultate, dok je tokom ranijih godina problem ispravnosti košuljica bio izraženiji. Za autore Sokoja problem nepotpunih i netačnih muzičkih košuljica ima veliku važnost, imajući u vidu da se raspodela naknada obavlja na osnovu dostavljenih muzičkih košuljica. Zahvaljujući internom nadzoru, ostvarena je dovoljna pouzdanost podataka za obavljanje raspodele. Najavljeni sistemski monitoring će obezbediti još pravedniju raspodelu zbog većeg procenta obrade podataka", pojašnjava Đukićeva.
 
Najveći broj grešaka prilikom popunjavanja košuljica se otkrije prilikom internog nadzora. Kako tvrde u Sokoju, neretko i sami autori podnose žalbe kada imaju saznanja o emitovanju svojih dela, a ta emitovanja nisu evidentirana kroz muzičke košuljice koje dostavlja radijska ili televizijska stanica. 
 
"Kada su žalbe osnovane, emiteru se šalje zahtev da nepotpune košuljice ispravi. Nedostavljanje muzičkih košuljica ili dostavljanje netačnih košuljica je privredni prestup i takvi slučajevi se rešavaju sudskim procesom", navodi portparolka Sokoja. Na pitanje ko su autori koji se najčešće žale da im se kradu numere, ona kaže da Sokoj ne može da ih imenuje zbog politike privatnosti te vrste podataka.
 
Najveći problem kada je reč o krađi autorskih prava javlja se na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Ovi emiteri, pojašnjavaju za 021 u Sokoju, u svojim programima emituju najraznovrsniji repertoar kroz javno saopštavanje, živo izvođenje muzike, itd, što se najteže evidentira. Zato se od španske kompanije očekuje da će uspeti da "mapira" šta sve rade nacionalni emiteri.
 
Podsetimo, veliki skandal izbio je 2009. godine, kada je grupi S.A.R.S. isplaćeno samo 16 dinara na ime autorskih prava za emitovanje njihovog najvećeg hita, pesme "Buđav lebac". Pesmu su puštale sve radijske stanice u Srbiji, ali je prema podacima dostavljenim Sokoju u košuljicama, evidentirano da je puštena samo jednom, na Radiju B92.
 
Bend je oštro reagovao u javnosti, a potom i održao svirku za koju je ulaz naplaćivan simbolično - 16 dinara.
  • Maja

    10.08.2017 09:08
    Sad mi je jasno
    16 dinara po emitovanju??? Zato se sve gologuze starlete prodaju kao pevačice!
  • jova limanac

    09.08.2017 17:38
    A "kupujmo domaće" ne vredi za SOKOJ? Naše firme rade monitoring za Sloveniju i Hrvatsku, a SOKOJ kupuje od Španaca...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija