Ko će sve po novom zakonu morati da dokazuje poreklo imovine

Ispitivanje imovine pet godina unazad i višestruko uvećani porezi za one kod kojih se utvrdi nesrazmera između načina života i prihoda, neke su od novina predviđene nacrtom radne verzije, sada već decenijama obećavanog zakona o poreklu imovine.
Prema saznanjima "Blica", nacrt predlaže da se imovina unakrsno ispituje, i tako se uporedi stvarno stanje stvari sa prijavljenim porezom. Međutim, tek će primena pokazati hoće li ovo biti propis od koga će se svi plašiti, ili samo još jedno slovo na papiru.
 
Na osnovu unakrsnog ispitivanja imovine, trebalo bi da se proceni da li porez koji neko plaća odgovara njegovom stilu života, jer se nemali broj puta dešavalo da, ilustracije radi, roditelji koji, recimo, voze "besne" i skupe automobile, plaćaju povlašćenu cenu za decu u obdaništu.
 
Ili, kako je svojevremeno objasnio bivši premijer a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to je zakon da "onaj ko ima poršea, ne može državi da prijavi da živi na minimalcu od 22.000 dinara"
 
Meta ovog zakona biće svi, ali pre svega oni koji su imovinu i određena dobra stekli volšebno, odjednom, netransparentno, sumnjivo... Radna grupa koja se bavi izradom ovog zakona postoji već neko vreme i u njoj su, pored predstavnika Ministarstva pravde, predstavnici Ministarstva finansija.
 
"Oni su tu zbog Poreske uprave, kojoj će pripasti ogroman deo posla, koja će i donositi rešenja. Možda će se čak u njoj formirati posebna jedinica koja će se baviti samo ovim poslom", priča izvor ovog dnevnog lista.
 
Osim toga, ovo bi trebalo da bude i put da se sazna da li je nečija imovina stečena na legalan način. Međutim, ovakav zakon se pominje od 2001. godine, a ne postoji politička volja da se on zaista usvoji. Podaci portala "Istinomer" pokazuju da je ovaj zakon od decembra 2001. do 2015. godine najavljen čak 20 puta, prenosi "Insajder".
 
Kada će se zakon naći pred vladom, odnosno pred Skupštinom Srbije, i kada će početi njegova primena, i dalje je nepoznanica. Na pitanje zašto još nije završen Zakon o poreklu imovine, uprkos poslednjoj najavi da će zakon biti usvojen najkasnije do početka 2017, iz Ministarstva za "Insajder" odgovaraju da se radi na kompleksnoj materiji koju će taj akt regulisati. 
 
"Ukazujemo na kompleksnost i važnosti materije koju će taj akt regulisati, zbog čega posebna pažnja treba da se obrati na svaki njegov deo. Cilj Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, kao i cele Vlade Srbije, jeste da se dobije kvalitetan i primenljiv tekst zakona, koji će značajno unaprediti borbu protiv 'sive ekonomije' i uticati na smanjenje nezakonitih radnji u vezi sa poreskim obavezama, bilo pravnih lica, bilo građana", navodi Ministarstvo pravde.
 
Međutim, ovaj portal je isti odgovor dobio i pre tri i po meseca, kada je takođe rečeno da se "zakon nalazi u završnoj fazi".
 
Imamo sličan zakon
 
Čini se da su brojne stvari u vezi sa ovim zakonom već u startu sporne. Kako za "Blic" objašnjava Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija, Srbija već poseduje Zakon o poreskoj administraciji koji omogućava unakrsno proveravanje imovine, odnosno sve ono što se govori da bi zakon o poreklu imovine trebalo da omogući.
 
"Međutim, nikada nismo saznali za rezultate primene tog već postojećeg zakona. Sve ovo deluje kao da se otvara priča da bi se neko obračunavao sa nekim. Takođe, ni u jednom strateškom dokumentu kod nas se ovaj zakon ne pominje", kaže on.
 
Kako navodi, svojevremeno je iz krivičnog zakona ubačeno, a nakon toga i izbačeno, krivično delo nezakonitog bogaćenja, što je mogao da bude kvalitetan mehanizam u pravcu procesuiranja onih koji ne mogu da dokažu poreklo svoje imovine.
 
"Nejasno je i na koga bi mogao da se odnosi ovaj zakon i kako bi se primenjivao. On može da bude i sredstvo za obračun sa ljudima koji nisu na javnoj funkciji, a imaju novca. Kako se o njemu ovako priča, izgleda kao propaganda", objašnjava Minić.
 
Na pitanje da li je pet godina dovoljan periodu u okviru koga treba proveravati imovinu, on navodi da "bilo ko može da kaže da je pre 20 godina imao keš u kući", i da mu niko ne može ništa.
  • Mb

    12.03.2019 01:56
    Jednakonse.primenjuje?!
    Besmisleno, sa namero da se izigravanjem prqvnog sistema okadi sticanje bez ioi iz neeozvoljenog osnova. Porez iovako ne placaju,pa je mesanje poreske uprave smesno. Sticanje iz izvrsenog.krivicnog.dela, prevarnih radnji, od korumpiranih sudija, preko katastra i sl. Ne daje ni osnov za sticanje imovine, a zasigurno ni osnov oporezivanja.
  • Ma da

    13.08.2017 11:49
    @mako
    Nasledio od baba Živane koja je sa 20.000 penzije bila čuvarna i sve stekla.
  • Mile

    13.08.2017 10:24
    Dakle, pravi izvori imovine su "tetka ili teča" ali najčešće "tetka"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija