Crkveno venčanje u Srbiji i do 300 evra

Ukoliko žele da se venčaju u hramovima ili manastirima Srpske pravoslavne crkve, parovi u Srbiji moraće da pripreme svote od 50 do 300 evra, što nekad podrazumeva samo zakup crkve, ali ne i naknadu za sveštenika.

Najviše novca za venčanje u pravoslavnoj crkvi moraju da pripreme Beograđani, koje to može da košta i do 200 evra. Ukoliko reše da se venčaju u crkvi koja nije iz njihove parohije, sat zakupa će morati da plate od 5.000 (koliko traži crkva kod Partizanovog stadiona) do 10.000 dinara (koliko naplaćuju u Ružici). Uz to, na ruke svešteniku treba da plate još 8.000 do 10.000 dinara, u pojedinim crkvama plaća se i kumovska taksa od oko 2.000 dinara, piše "Blic". Posebna stavka je hor, koji može da košta od 8.000 do 12.500 dinara. Kada se sve sabere, venčanje u Ružici ili u Crkvi Vasilija Ostroškog na Bežaniji može da košta i do 25.000 dinara.

"Moj sin će se venčati u hramu na Bežaniji, a ja sam šokirana iznosom. Ukupno plaća 200 evra, što je suma za koju mnogi u Srbiji rade čitav mesec. Pitam se kako se uopšte venčaju oni čija su primanja niža?", priča za beogradski list Svetlana Janković.

Tek nešto manje novca izdvojiće Sremci koji požele da se venčaju u nekom od fruškogorskih manastira. Taksa u Krušedolu, recimo, iznosi 11.500 dinara. Od 8.000 do 13.000 treba izdvojiti i u Hopovu, Ravanici, Vrdniku. Uz to, očekuje se da manastir dobije dar u vinu ili kafi, kao i da kum počasti sveštenika koji je vodio venčanje.

U crkvama u ostatku Vojvodine cena venčanja varira od 6.500, koliko staje u crkvama Eparhije banatske, do 8.000 dinara u Novom Sadu. Slična je i prosečna cena u ostatku Srbije: većina paroha naplaćuje venčanje 6.000 ili 7.000 dinara. Izuzetak je pirotski kraj, gde mladenci, kum i stari svat dele trošak od 9.000 dinara.

U eparhijama nisu bili raspoloženi za razgovor o cenovnicima s obrazloženjem da su "takse u rangu onih koje naplaćuju matičari, a da je samo crkva na udaru".

"Sa jedne strane, činjenica je da većina naših građana uđe u crkvu samo kada se krsti, venčava i kad umre. To znači da crkvu doživljavamo kao instant uslugu, ne plaćamo parohijal, ne ostavljamo priloge, već je doživljavamo kao modu. Ne venčavamo se kod svog duhovnika, već kod onog ko je in, idemo u hramove koji su popularni, biramo ih čak i spram parkinga. Tako posmatrano, sve što je moderno mora i da se plati", kaže verski analitičar Draško Đenović.

Jeftinije kod katolika

U katoličkim crkvama širom Vojvodine venčanje se naplaćuje po nezvaničnom cenovniku od 2.000 do 5.000 dinara. Zatvoreno venčanje, samo za mladence, košta 800 do 1.200 dinara. Cene do 50 evra ili pravilo "priloga u skladu sa mogućnostima" važe i u drugim manjinskim crkvama.

Po mišljenju Draška Đenovića, ovo je sasvim očekivana pojava jer manjinske crkve imaju daleko malobrojniju pastvu koja je uz to u stalnom opadanju.

  • Caca

    18.08.2017 12:23
    Realno
    Nekoliko puta sam bila kuma na krstenjima i u manastirima i u crkvama-nikad nam nisu trazili da platimo, ko je zeleo da 'daruje' darivao je. Na vencanjima sam jednom cula da pop trazi od kuma da plati. Crkva kakva danas jeste na sve moguce nacine udaljava vernike od nje same. Ko zaista veruje u Boga taj niti velica danasnju SPC jer je svestan grehova koje ova cini, niti je osudjuje jer je to greh za njega samog.
  • Izgubljene duše

    15.08.2017 01:47
    @Mixi
    Zašto brinuti o sirotinji kojoj treba posrednik u mantiji? Onaj ko im daje zadnji dinar je glup i uplašen, ispran mu je mozak veronaukom i crkvenim pridikama koje drže pohlepni popovi. Da bog postoji, ne bi sigurno kročio, čak ni zavirio ni u jednu crkvu, smučilo bi mu se od svega što se radi u njegovo ime. Da isti ti mantijaši - mafijaši veruju u boga u kog se kunu, u čije ime varaju narod, ne bi radili to što rade, bili bi krotke ovčice.
    Sve u svemu, božanstvo, duh sveti ili viša sila - ne stanuje u crkvama, sve se to nalazi u svakom pojedincu, samo što im to niko nije rekao. I ne trebaju im posrednici - veza je direktna, to je unutrašnji dijalog. Prefrigani, gramzivi, samoživi tipovi su se još davnih dana dosetili kako da lagodno žive bez rada, tako što su prigrabili vlast nad dušama i manipulišu njima i tako to traje vekovima i vekovima. Vešti su oni igrači, sposobni da hipnotišu labilne i poplašene ovce, koje nisu svesne svoje unutrašnje snage. I tako oni vladaju od pamtiveka, i to nije naivno. Može ih "oduvati" samo prosvećenost i osvešćenost ljudi. A radi se sve da se to ne desi. Plen se deli na ravne časti između "države" i crkve. Sve se svodi na to.
    Svako nosi svoj hram sa sobom. Davno je rečeno: naše telo je kuća (hram) u kojoj stanuje duša (božanska iskra). Zavirite malo u svoj hram, možda pronađete svoju dušu. Kada se to desi, sve će biti jasno.
  • Pohlepa

    15.08.2017 00:06
    Pohlepu i nezajažljivost crkvene mafije podržava i održava glupost vernika koji bleje i plaćaju. Neka se onda ne žale. Sveštenici samo šišaju ovce, koje im dolaze na noge i vuku ih za mantiju, ne bi li ih ovi udostojili trenutka pažnje. Ovce, počnite misliti svojom glavom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija