Minimalac za sedam godina povećan za 35 dinara, sindikalci tvrde da može biti veći

Savez samostalnih sindikata Srbije ocenio je da postoje realne osnove za značajno povećanje minimalne zarade, iako Unija poslodavaca Srbije tvrdi drugačije.
U saopštenju tog sindikata je navedeno da u Srbiji "minimalac" koji iznosi 130 dinara po satu prima više od 300.000 radnika.
 
"Pored izraženog siromaštva većine građana, "minimalac" je doprineo i egzodusu mladih u inostranstvo, zbog čega je nastao i problem nedostatka pojedinih kadrova, posebno visokokvalifikovanih", ukazao je Samostalni sindikat.
 
U anketi Unije poslodavaca Srbije dve trećine članova tog udruženja se izjasnilo da se nisu stekli uslovi za rast minimalne cene rada, što po oceni Samostalnog sindikata pokazuje "da su im kapital i zarada jedino važni, a da je radna snaga samo nužan trošak".
 
"Da su se samo poslodavci pitali u Socijalno ekonomskom savetu, gde bi trebalo da socijalni partneri dogovoraju visinu minimalne cene radnog sata, "minimalac" sigurno ne bi bio povećavan poslednju deceniju", navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata.
 
Taj sindikat podseća da je minimalna zarada za poslednjih sedam godina povećana "za svega 35 dinara".
 
Poslodavci i sindikati koji pregovaraju o visini minimalne zarade u Srbiji trebalo bi da postignu dogovor i izađu sa zajedničkim predlogom do kraja avgusta. U suprotnom će, kao što se već i dešavalo, odluku doneti Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra.
  • Istina

    17.08.2017 23:32
    Mladi ne beže iz Srbije zbog malog minimalaca.Mladi beže iz Srbije zbog velikih poreza i doprinosa na zarade koji su 68% na neto, pa ne mogu da pokrenu svoj mali privatni posao, jer je neisplativo biti legalni privatnik u Srbiji.
    Osim toga mladi ne mogu ni da dobiju posao u javnom sektoru niti će ga dobiti.
    Ima kod države da rade Metuzalemi do 65 godine i da uživaju sva prava iz radnog odnosa kao da je Tito još uvek živ. Sve na račun malog privatnog nesubvencionisanog sektora koga deru sa porezima i na račun ovih mladih, proteranih....
    I naravno, sindikate imaju samo ovi koji rade kod države.....i traže povećanje minimalca da bi isposlovali sebi linearno povećanje plata- najviše onih najvećih....
  • Imam digitron

    17.08.2017 23:25
    @ veruješ li tv-u?
    Minimalac neto (na ruke radnika je oko 23.000 dinara
    Minimalac BRUTO 23.000 +68% porezi i doprinosi 15.000 = 38.000
    Ako radniku isplati 23.000 dinara na ruke poslodavac MORA da uplati i 15.000 dinara državi, tako da radnik minimalno košta poslodavca 38.000 dinara.
    Neka država SMANJI stopu poreza i doprinosa i radnik će odmah dobiti više na ruke!
    Čim se poveća minimalna zarada poveća se srazmerno i suma poreza i doprinosa za državu i naravno, povećaju se velike državne plate. jer se one obračunavaju minimalac x koeficijent. Veća plata,veće povećanje!!!!!
  • Jack Sparrow

    17.08.2017 13:31
    35 Dinara za 7 godina? Hahahaha ... Stvarno vas treba je*ati kad cutite ko pi*ke!
    Mora da vam je jako dobro kada za sedam godina robovskog tretmana niste izasli na ulice i zapalili skupstinu. Tako treba, pognite te vase glupe glave i da se niste ni culi za narednih 7 godina. Majko mila kakav unisten narod!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija