Ljajić: Haški osuđenici u Srbiji kao heroji, problem za tribunal i UN

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ne vidi mogućnost realizacije inicijative da se haškim osuđenicima koji su državljani Srbije omogući služenje kazne u zatvorima u Srbiji.
"Ne vidim da sada postoji neko drugačije raspoloženje nego do sada. U međunarodnoj zajednici u Tribunalu ne vidim da se to raspoloženje promenilo", kazao je Ljajić za Radio Slobodna Evropa.
 
Ministar spoljnih slova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša zatražio da zatvorenici koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, a srpski su državljani, služe kaznu u Srbiji. Dačić je u pisanoj izjavi naveo da je to zatraženo zbog nehumanih uslova koje oni imaju u državama u kojima služe zatvorske kazne.
 
Ljajić je za RSE podsetio da je Srbija ovakvom inicijativom prvi put izašla pre desetak godina. Dodao je i da "nikada zvanično Srbija nije dobila neki konkretan odgovor".
 
"Dobijali smo samo različita objašnjenja o tome zbog čega taj zahtev teško da može da bude prihvaćen", rekao je on.
 
Naveo je i da "postoji preporuka generalnog sekretara UN po kojoj je jasno da osuđenici ne mogu da izdržavaju kaznu na prostoru bivše Jugoslavije" dodavši da je to "formalni razlog".
 
"Drugo objašnjenje koje smo često dobijali odnosilo se na to da Srbija u jednom periodu nije izručila sve optuženike, pre svega su tada na slobodi bili Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić", rekao je on.
 
On je rekao i da je kada su izručeni svi optuženici onda usledilo novo objašnjenje koje, kako rekao, opet nije bilo zvanično, ali su ga svi u Tribunalu ponavljali.
 
Prema njegovim rečima, oni sumnjaju da bi u Srbiji osuđenici imali povlašćeni tretman, "s obzirom na raspoloženje u javnosti da se većina njih tretiraju kao heroji".
 
Istakao je i da su to ta tri razloga koja su sprečavala da se ta inicijativa uopšte pomeri sa mrtve tačke.
 
"Uz ove razloge, treba dodati da Srbija ima još jednu neispunjenu obavezu prema Tribunalu, a to je izručenje radikala okrivljenih za nepoštovanje suda", rekao je on.
 
On smatra i da haški osuđenici ne bi imali bolji tretman u Srbiji, uprkos tome što se oni češće slave kao heroji nego što se tretiraju kao počinioci teških ratnih zločina.
 
"Njihov boravak u srpskim zatvorima podrazumeva strogi nadzor nad njima dok izdržavaju kaznu. Dakle, apsolutnu kontrolu uz mogućnosti da svakog trenutka Tribunal donese i drugačiju odluku", kazao je Ljajić.
  • Čučuk Stana

    19.08.2017 15:53
    @V
    Joj toliko si besan da nisi ni shvatio da ovog puta isto mislimo! Ja sam sigurna da mi taj konfor hteli- ne hteli, plaćamo
  • V

    19.08.2017 13:57
    @Čučuk Stana
    zaista ne znam ko finansira sasvim pristojan boravak dokazanih ratnih zločinaca, ali znam da ne želim da im o mom trošku vlast ove zemlje dodatno poboljšava uslove izvršavanja kazne jer ni oni svojim žrtvama nisu poboljšali uslove života, nego ih lišili života.
    Osim toga, pošto ih mnogi smatraju herojima, postoji opasnost da bi oni u ovoj zemlji ne samo imali previše dobar tretman u zatvoru, nego i da bi bili oslobođeni.
    Ima toliko naših građana u teškoj zdravstvenoj i socijalnoj situaciji da mislim da bi oni a ne ratni zločinci trebali biti prioritet.
    Vi Čučuk Stano, i Vaši istomišljenici, izdvajajte od svojih novaca i finansirajte luksuzni tretman za vaše "heroje", od mojih novaca ne!
  • Čučuk Stana

    19.08.2017 12:56
    @V
    E moj dragi V misliš da su tamo zatvoreni o trošku tribunala?! Sve mi to plaćamo pa bi možda ovde bilo malo jeftinije!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija