Uprkos najavama, svinjsko meso iz Srbije i dalje ne može u EU

Srbija, iako je ranije najavljivano, nije prestala sa vakcinacijom svinja protiv "svinjske kuge".

I dok resorno ministarstvo sprema strategiju kako da iskoreni ovu bolest, bez vakcinacije, do prestanka pelcovanja svinja nije došlo, jer postoji opravdan rizik od mogućeg izbijanja bolesti. Ipak, sve dok traje ova mera, svinjsko meso i proizvodi od svinje ne mogu da pređu granice Srbije i uđu u zemlje Evropske unije. Kako pišu "Novosti", sigurno je da će se ovo ubrzati dolaskom nemačke kompanije "Tenis", koja planira svoje proizvode da izvozi u inostranstvo, a svakako i u EU.

Vakcinu protiv KKS od 2006. godine nabavlja Ministarstvo poljorpivrede i ona je potpuno besplatna za vlasnike, koji plaćaju samo obeležavanje stoke.

"Pripremili smo strategiju iskorenjavanja klasične kuge svinja bez primene vakcinacije, kao što je to praksa u zemljama Evropske unije. Iako je prestanak primene vakcine planiran za prethodni period, do toga nije došlo zbog opravdanog rizika od mogućeg izbijanja bolesti nakon primene vakcinacije, što bi dovelo do katastrofalnih posledica", kažu u Upravi za veterinu.  

Kako kažu u Upravi, na odluku o momentu prestanka vakcinacije utiče niz faktora, od čega je najvažniji eventualno prisustvo virusa u našoj zemlji, kod domaćih ili divljih svinja.

"Kada su domaće svinje u pitanju, poslednji slučaj ove bolesti zabeležen je 2010. godine", objašnjavaju za beogradski list u Upravi za veterinu. "Sa druge strane, kod divljih svinja, tokom sprovođenja monitoringa od strane Ministarstva, utvrđeno je prisustvo specifičnih antitela kod ovih životinja, što ukazuje na moguću cirkulaciju virusa u prirodi. Srećom, rezultati su sve bolji, a predstojeći jesenji i zimski monitoring će dati adekvatnu informaciju o trenutnom riziku. Kako bi zaštitile domaće svinje, veterinarske stanice će do kraja godine sprovesti vakcinaciju svih svinja sa očekivanim obuhvatom od 100 odsto."

Tako zaštićena populacija svinja, govore u Upravi, biće otporna na eventualno izbijanje žarišta i u narednom periodu.

Inače, od ključnog značaja je i unapređenje zoosanitarnih uslova na farmama i uvođenje dobrih farmskih praksi. Ove mere treba da se sprovode uvek, posebno nakon prestanka vakcinacije - tada životinje neće imati imunitet i svaki kontakt sa virusom klasične kuge svinja doveo bi do izbijanja ove zaraze. Sa druge strane, ove mere štite i od drugih zaraznih bolesti životinja.

  • Istorija se ponavlja

    19.08.2017 22:47
    Opet im izvozite "gedze"? - (gedza je zakrzljala matora svinja koju su srbi prodavali Austrougarskoj kao prase, otuda naziv gedzovan)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.