Izgradnja Muzeja Nikola Tesla projekat od nacionalnog značaja

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da izgradnja novog Muzeja "Nikola Tesla", na beogradskom Dorćolu, predstavlja projekata od nacionalnog značaja.
Ona je rekla i da će uputiti Vladi Srbije inicijativu da se izgradnja muzeja posvećenog svetski poznatom naučniku zvanično proglasi projektom od nacionalnog značaja.
 
Zorana Mihajlović, koja predsedava Koordinacionim telom za praćenje izgradnje tog muzeja je rekla da će Vlada Srbije preuzeti ulogu investitora projekta, kao i da će muzej biti svojina države.
 
"Realizacija ovako značajnog projekta koji bi podrazumevao izgradnju jedinstvenog kulturnog i naučno-istraživačkog prostora sa centralnim objektom – novim muzejom 'Nikola Tesla' ima nacionalni značaj i kao takav prirodno je da bude u vlasništvu države koja će biti i investitor projekta", izjavila je ona.
 
U planu je da se na prostoru Marine "Dorćol" izgradi centar koji bi obuhvatao i prateće sadržaje poput centara za promociju nauke, informacione tehnologije, za promociju arheoloških istraživanja. Planirana je u tom kompleksu, potom, i izgradnja centara za digitalizaciju, robotiku, mikroelektroniku, bioinženjering i drugo.
 
Mihajlovićeva je rekla i da će do 10. septembra biti definisani svi uslovi za početak realizacije projekta izgradnje muzeja.
 
Kompleks u okviru kog će biti izgrađen novi Muzej "Nikola Tesla" sa propratnim sadržajima nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, u Marini "Dorćol", i obuhvatiće prostor od 4,5 hektara. U okviru te parcele biće zadržana i Termoelektrana "Snaga i svetlost" koja je izgrađena između 1930. i 1932. godine, a 2013. odlukom Vlade proglašena je spomenikom kulture.
  • ja

    21.08.2017 09:15
    Obicna mitomanija i budalastina. Ovdasnje vlasti zive u proslosti. Bolje bi bilo da podignu spomenik Amerikancima, zahvaljujuci cijoj drzavi su i Tesla i Pupin ostvarili svoje pronalazacke snove.
  • Zoja

    21.08.2017 00:35
    Kad cujem ovako nesto
    "...novim muzejom 'Nikola Tesla' ima nacionalni značaj i kao takav prirodno je da bude u vlasništvu države koja će biti i investitor projekta", i "U planu je da se na prostoru Marine "Dorćol" izgradi centar koji bi obuhvatao i prateće sadržaje poput centara za promociju nauke, informacione tehnologije, za promociju arheoloških istraživanja" potpuno mi je jasno da of ovako neceg nema nista a i ako bi se takvo nesto kojim slucajem izgradilo, vrlo brzo bi zatavorilo i pocelo da se raspada. Nema vajde of ovakvih inicijative u oblasti nauke, kulture i sporta, ako dolaze of politicara. Za ovo je potrebna, struka, entuzijazam posvecenih i narodna zelja. Inace, nista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija