Prodato samo pet preduzeća, 148 čeka na privatizaciju

Rezultat privatizacije u poslednjih godinu dana je prilično skroman, prodato je svega pet preduzeća.
Kupac se u ovom periodu tražio za 36 firmi, ali je sreća izdala 23 kompanije. Toliko ih je završilo u - stečaju. Za ostale je postupak obustavljen. U ovom trenutku oglašena je prodaja "Grmeča" iz Bačke Topole i "Betonjerke" iz Sombora.
 
Plan Ministarstva privrede je daleko ambiciozniji. Od 150 neprivatizovanih preduzeća koja su u njihovoj nadležnosti, osim dva koja su oglašena - za svih 148 preostalih priprema je u toku. Među njima su i strateška preduzeća poput "Azotare", "Petrohemije", PKB, "Galenike", MSK...
 
"Od 11 strateških preduzeća, osam je u postupku usvajanja unapred pripremljenog plana reorganizacije ili su ga već usvojili, a za dva se iznalazi adekvatan model privatizacije. Za jedno je u toku izrada plana reorganizacije i finansijske konsolidacije. Šanse za opstanak ovih preduzeća zavise od ocene održivosti plana od strane poverilaca", kažu za Novosti u Ministarstvu privrede. 
 
Shodno brzini prodaje su i prihodi od privatizacije. Za pola godine od privatizacije se u budžet Srbije slilo svega 108 miliona dinara.
 
"Nijedno od nekada zaštićenih preduzeća ne uživa zaštitu od prinudne naplate. Poslednja zaštita je ukinuta krajem maja 2016. godine i nju je uživalo 11 strateških preduzeća. Sva preduzeća u privatizacionom portfelju sada posluju po tržišnim uslovima i moraju da izmiruju obaveze prema poveriocima. Stečajni postupak je izvestan za sva preduzeća koja nemaju održivu poslovnu aktivnost, odnosno ne izmiruju obaveze prema poveriocima i za koja nije pokazan interes potencijalnih kupaca u postupku privatizacije", dodaju u Ministarstvu privrede.
 
Na spisku prodatih firmi tokom protekle godine je "Evropa" iz Surdulice. Tu je i ZGOP iz Novog Sada o čemu više OVDE. Prodata je i "Karaburma", a novog vlasnika je dobio i hotel "Prag".
  • ninica

    22.08.2017 13:17
    @zoja
    Ista je prica i u Stylos group-u..gazda se igra ziro racunima i stalno prebacuje novac sa racuna na racun...Naravno ko treba to da vidi ne zanima ga zato sto je politika uvucena u sve...Ja sam tuzila gazdu Boska(dr.R.B)pa cemo se terati do Strazbura ako treba..Kako to firma radi i roba odlazi a plate ko vas sisa bagro....Narod ce ovakve motkama pa nece stici da idu u Ameriku da letuju....
  • Haos

    22.08.2017 08:24
    Kakav naslov: "Prodato samo pet preduzeca..." Izgleda kao da su svi razocarani sto se prodalo toliko malo...Ni stranci vise nece da imaju posla sa ovom nesrecnom tvorevinom od "drzave"...
  • zoja

    22.08.2017 07:48
    E tako je bilo kad je Radoman dr.Bozovic preko svojih vezica kupio AMB Grafiku(Uzeo kredit od Metals banke)...Od tog dana je tuga a i dan danas posle vise od deset godina plata kasni mesecima..Sta je tu drzava dobro uradila sem sto je prodala fabriku za manje para nego sto je bilo repromaterijala u magacinima....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija