Čanak: Važnije ko je pravi evropejac, a ne ko je prava opozicija

Predsednik LSV Nenad Čanak, koji će se kao predsednik skupštinskog odbora za evropske integracije sastati sa Dejvidom Mekalisterom, kaže da mu je važno da izvestilac EP dobije tačnu i jasnu sliku o Srbiji, a na podele u javnosti ko je prava, a ko lažna opozicija u Srbiji odgovara da mu je lično važnije ko je pravi "evropejac".
"Meni je važnije da Mekalister, ne samo naš gost, nego i naš partner na poslu evropskih integracija, dobije tačnu i jasnu sliku o stanju u zemlji, koja ima i hiljadu mana, ali valjda ima i nešto što nije mana", rekao je Čanak. Medijska buka oko toga ko će doći na sastanak sa Mekalisterom, a ko neće i šta to uopšte znači je za predsednika LSV "bura u čaši vode".
 
"Video sam da je predstavnik organizacije Dveri dao saopštenje ko je prava, a ko je lažna opozicija, gde imam čast da, po mišljenju Dveri, nisam prava opozicija. Meni je lično daleko važnije ko je pravi evropejac, nego ko je prava opozicija, zato što ta priča o pravoj opoziciji ima smisla do kraja režima Slobodana Miloševića, jer posle toga jednostavno nije više bilo prostora za takve podele", naveo je Čanak.
 
"Znam da će ovo zazvučati kao da nisam dovoljno opozicija, jer nisam rekao 'Vučiću pederu', ali ako treba, ja mogu dati svoj doprinos opozicionom radu i na taj način", zaključio je Čanak.
 
Otežati strancima kupovinu zemlje
 
Govoreći o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Čanak kaže da će njegova stranka vrlo verovatno glasati za, ali poručuje da će se njegova stranka boriti da takvi uslovi budu i za državljane Rusije, arapskih zemalja... 
 
Podsetivši da je LSV još 2015. inicirala referendum u nameri da spreči prodaju zemlje strancima, Čanak napominje da će ograničavanje kupovine zemljišta strancima donekle značiti izmene SSP-a, kojim je bilo predviđeno da od 1. septembra prodaja zemljišta u Srbiji bude potpuno liberalizovana za građane EU. Zato je rekao da bi bilo važno da izmene budu usvojene do 1. septembra, ali i primetio da bi time bio rešen tek deo problema, poručivši da će LSV dalje da insistira na izmenama kojima bi i građani Rusije ili arapskih zemlja bili u istoj poziciji kao i oni iz zemalja EU.
 
"To je nešto što se mora ispraviti. Preduzeća koja se osnivaju ovde stranim kapitalom su preduzeća upisana u registar Republike Srbije, vrlo bi bilo komplikovano ulaziti u vlasničku strukturu", primetio je Čanak. Ocenivši da su predložene izmene same po sebi veliki pomak napred, Čanak je rekao da će ih LSV zbog toga podržati, uz pokušaj da se zakon ispravi amandmanima.
 
"U zavisnosti od konačnog teksta će zavisiti i naša odluka, ali ovog trenutka velika je verovatnoća da ćemo glasati za njega", naveo je.
  • Eu

    22.08.2017 19:27
    Za nesu
    Primite gosp.dejvida gostoljubivo i srdacno,on ce Vam sve reci kako treba da ide
  • vasilije

    22.08.2017 18:09
    vaistinu
    šta god ko mislio, liga je jedina yapela da se zemlja ne prodaje strancima, malo su već i dosadni, al valjda to tako i mora. fakat je da su uspeli,moji na selu kažu da su to stvarno radili
  • lala a broz

    22.08.2017 17:59
    Neki cete da izgladnite a neki cemo da se gojimo i gojimo i gojimo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.